20 najpopularnijih crtanih filmova svih vremena

Zanimljivosti

Crtani filmovi predstavljaju neizostavan deo našeg odrastanja. Bezbrižne dane upotpunjavali su još bezbrižniji likovi, kojima sa godinama popularnost ne opada.

Iz toga razloga vam donosimo 20 najpopularnih crtanih filmova svih vremena.

20. Mornar Popaj

Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća. Tek deset godina kasnije lik mornara Popaja je uveden u strip, gde je odmah stekao veliku popularnost, a zvezda je postao zahvaljujući braći Flajšer koji su napravili crtani film.

19. Pačije priče

Pačije priče predstavljaju TV serijal koji prati avanture Baje Patka i njegovih nećaka Raje, Vlaje i Gaje, nastalih po stripovima Karla Barksa. Napravljeno je oko 100 epizoda i dugometražni film –Blago izgubljene lampe. Ovo je prvi Diznijev dugometražni crtać nastao iz TV serije.

18. Nindža kornjače 

Tim koji čine četiri antropomorfne kornjače – Mikelanđelo, Donatelo, Leonardo i Rafaelo. Njihov sensei, učitelj Splinter, načinio je od njih vešte ratnike. Njihovi neprijatelji su Sekač, nindže Stopala, robot Nano, Ljubičasti Zmajevi i mnogi drugi.

17. Superdevojčice

Animirana televizijska serija napravljena od strane animatora Krejga Mekrekena za Cartoon Network. Serija se fokusira na Blosom, Babls i Baterkap, tri devojčice sa supermoćima, a takođe se pojavljuje i njihov otac, pametni naučnik Profesor Protonijum, koji žive u gradu nazvanom Taunsvil. Gradonačelnik ih često zove da spasu grad od kriminalaca svojim moćima.

16. Čudnovili roditelji

Tvorac ove serije je Buč Hartman, a za njeno prikazivane zadužen je Nickelodeon. Kumovi Kozmo i Vanda pokušavaju da pomognu Timiju Tarneru u zaobilaženju učestalih prepreka, ispunjavajući mu želje, od rešavanja domaćih zadataka do čuvanja dece. Usprkos njihovim velikim moćima, oni uspevaju da uprskaju stvari – svaki put.

15. Regretsi

Animirana TV serija kreatora Arlen Klaski za Nickelodeon. Ovo je priča o bebama ispričana iz njihove perspektive. Glavni likovi su Tomi, Čaki, blizanci Fil i Lil i Anđelika.

14. Mladi titani

TV serija koju su razvili Sem Register i Glen Murakami u produkciji filmske kuće Warner Bros. U animiranom filmu radi se o pet super junaka, koji žive u velikom T-Tornju, u američkom gradu Jump City i bore se protiv svakodnevnih kriminalaca. Inspiriran je tipičnim američkim animiranim filmovima poput Supermena i Batmena.

13. Deksterova laboratorija

Američki crtani film čiji je tvorac Džendi Tartakovski. Producirali su ga Hana i Barbera za Cartoon Network. U seriji se radi o osmogodišnjem dečaku-geniju sa čudnim akcentom koji se zove Dekster. Ima tajnu laboratoriju koja je puna naprednom tehnologijom i opremom koju je sam napravio, ona je sakrivena iza police u njegovoj sobi. Kako bi pristupio ovoj laboratoriji mora da kaže određenu šifru ili aktivira tajni prekidač u polici. Dekster je skoro uvek u sukobu sa svojom starijom sestrom, Di Di, koja uživa igrajući se u laboratoriji svoga brata i tako uništava njegove kreacije.

12. Pokemoni

Serija se sastoji iz 15 sezona koje prate avanture dečaka Eša Kečama iz grada Paleta i njegovih drugara. Eš je jedan od mnogih trenera pokemona, koji svoja stvorenja pripremaju za međusobne borbe. Svaki pokemon ima svoje posebne moći i sposobnosti. U međusobnim borbama treneri pokemona moraju da koriste strategiju i znanje da bi na pravi način iskoristili njihove moći i izvojevali pobedu. Ešov prvi pokemon je Pikaču, malo žuto stvorenje koje pušta strujne udare iz svojih obraza.

11. Porodični čovek

Američka animirana serija koju je stvorio Set Makfarlan za Televizijsku Mrežu Foks 1999. godine. Serija je otkazana 2002. godine, ali nakon izvanrednih reakcija publike posle izlaska serija na DVD i puštanja repriza na kanalu  Cartoon Network Foks je nastavio produkciju serije 2005. godine.

Radnja serije se dešava u Kvahogu, fiktivnom gradu koji se nalazi na Roud Ajlandu u Americi. Porodica Grifin živi u Spuner ulici. Kao jedno od bitnijih mesta se izdvaja bar Pijana školjka.

10. Saut Park

Animirani sitkom autora Treja Parkera i Meta Stouna za televizijsku mrežu Comedy Central. Namenjena odrasloj publici, serija je postala prepoznatljiva po grubom jeziku i nadrealnom, satiričnom i crnom humoru koji ismeva širok spektar tema. Radnja se vrti oko doživljaja četiri dečaka: Stena Marša, Kajla Broflovskog, Erika Kartmana i Kenija Makormika. Njihove bizarne avanture smeštene su u gradiću Saut Park u Koloradu.

9. Avatar: Poslednji vlatar Vetrova

Ova crtana serija je u Evropi poznata i kao Avatar: Legenda o Aangu, emitovana je prvobitno od 2005. do 2008 u tri sezone (Voda, Zemlja, Vatra). Godine 2012. dobila je nastavak – Legenda o Kori. Serija prati avanture dvanaestogodišnjeg Aanga i njegovih prijatelja, koji mogu doneti mir zemlji jedino ako pobede moćni narod vatre.

8. Betmen: Animirana serija 

Serija je bazirana na stripu kompanije DC o superheroju Betmenu čiji su autori Bob Kejn i Bil Finger. Veoma je poštovana od strane publike kao najverniji prikaz Betmena i njegovog univerzuma, i kao najbolja animirana serija rađena prema stripu. Kreatori ove serije su toliko daleko otišli da su animirali seriju na crnim papirima, odnosno na crnu podlogu su nanosili boju kako bi serija bila što mračnija, i u tome su upotpunosti uspeli. Iako se kao naslov koristi samo reč Betmen, bez ikakvog prikazanog naslova u uvodnoj špici, zvanični naslov je Betmen: Animirana serija, kako je rečeno u kompaniji Warner brothers.

7. Futurama

Satirična američka crtana serija koju su smislili Met Grejning (kreator Simpsonovih) i Dejvid Eks Koen. Radnja se dešava u Njujorku, godine 3000. Serija počinje proslavom nove 2000. godine, kada Filip Džej Fraj, raznosač pica, slučajno biva zamrznut. On biva odmrznut hiljadu godina kasnije, i otkriva Njunjujork, sa mnogim novim zakonima i običajima, koji, iako njemu deluju neobični, tadašnjim stanovnicima deluju potpuno uobičajeno. Serija prati Frajeve „avanture“, dok radi kao raznosač interplanetarnih pošiljki. Iako je okruženje vidno drugačije, ljudi i svesni roboti su ipak malo izmenjeni. To je, u stvari, ono što seriji daje satiričan ton, jer je poruka toga da ljudsko društvo ipak slabo i sporo napreduje i razvija se.

6. Porodica Kremenko 

Poznata i kao Kremenkovi ali i Kamenkovi, ovo je američka animirana televizijska serija u proizvodnji Hana i Barbera produkcije. Kremenkovi su prva animirana serija namenjena odraslima koja se emitovala u udarnjim večernjim terminima.

Radnja je smeštena u fiktivni grad Kamengrad u eri kamenog doba. Kao takva je predstavljala alegoriju na američko društvo iz sredine i treće četrvtine 20. veka; u Kamenkovoj fantastičnoj verziji praistorijske prošlosti, dinosaurusi, sabljozubi tigrovi, mamuti i druge davno izumrle životinje zajedno žive sa pećinskim ljudima čija tehnologija odgovara 20. veku, uglavnom kroz korištenje različitih životinja. Likovi voze automobile napravljene od kamena, drva i životinjskih koža te pokretane stopalima. Iako su likovi bili smešteni u kameno doba, to nije sprečilo autore serije da snime božićnu epizodu za vreme originalnog emitovanja, isto kao i nekoliko božićnih posebnih emisija u decenijama koje su sledile.

5. Sunđer Bob Kockalone

Američka crtana televizijska serija i medijska franšiza koju je prvobitno emitovala mreža Nickelodeon. Seriju je osmislio morski biolog i animator Stiven Hilenburg, a nastao je u njegovoj produkcijskoj kompaniji United Plankton Pictures. Serija je smeštena u Tihi okean u gradić Koralovo i dno obližnje lagune. Sunđer Bob je verovatno najmaštovitiji stanovnik Koralova. Živi u ananasu na dnu mora sa svojim kućnim ljubimcem, morskim pužem Garijem. Zaposlen je u restoranu kod Kebe Krabe, čiji je vlasnik pohlepna kraba Evgenije Kraba. Njegova specijalnost su pljeskavice, čiji tajni recept večito skriva od svog najvećeg neprijatelja Planktona. Sunđer Bobov najbolji prijatelj je morska zvezda koja se zove Patrik. Njih dvojica su nerazdvojni drugari, puni zanimljivih ideja. Sunđer Bobov prvi komšija se zove Lignjoslav. Tu je i veverica Sendi Obraščić, Sunđer Bobova drugarica koja obožava karate i živi u ogromnoj staklenoj kupoli na dnu mora.

4. Gde si ti, Skubi Du 

Američka crtana serija producirana od strane kompanije Hanna-Barbera. Crtana serija se emitovala na kanalu CBS od 13. septembra 1969. do 31. oktobra 1970. godine. Serija se fokusira na četiri tinejdžera, a oni su Fred Džons, Dafne Blejk, Velma Dinkli, Norvel “Šegi” Rodžers i glavni lik, danska doga, Skubi Du. Grupa putuje u kombiju nazvanom Mašina misterija, rešavajući misterije u kojima se nalaze lokalne legende, i u svakoj epizodi, maskirana osoba čini zločine i oni je razotkrivaju.

Gde si ti, Skubi Du je postala prva crtana serija iz Skubi Du serijala, koji je kasnije postao najduža medijska franšiza, uključujući nekoliko crtanih serija, filmova, i sličnijih sadržaja.

3. Tom i Džeri 

Mnogima najdraži animirani likovi iz istoimenih kratkih crtanih filmova. Najčuveniji mačak i miš na svetu koji hodaju na dve noge. Vilijam Hana i Džozef Barbera bili su prvi scenaristi i reditelji ovih crtaća. Od 1940. do 1958. kompanija MGM proizvela je 114 ovih crtanih filmova. Nakon nešto spoljašnjih produkcija 1960-ih, Tom i Džeri su se ponovno pojavili u seriji crtanih filmova pod produkcijom Hanna-Barbera Production i Filmation Studios. Prvi crtani film u kojem su se pojavili zvao se Maca je dobila otkaz iz 1940. godine.

2. Simpsonovi

TV serija autora Meta Grejninga u produkciji kuće Fox Network. Postala jedna od prvih uspešnih serija ove kuće, a takođe i jedna od najuspešnijih i najcenjenijih u istoriji medija. Serija je satirična parodija načina života američkog srednjeg staleža, predstavljenog kroz život porodice iz naslova. Bavi se raznim aspektima čovekovog života, baš kao i američkom kulturom, društvom u celini, ali i samim fenomenom televizije, a najpoznatija je po samokritičkom humoru te po metareferencama. Simpsonovi su do danas najdugotrajniji američki sitkom i najdugotrajnija animirana serija uopšte.

1. Šašava družina

Legendarna animirana serija Warner Bros-a. Nastala je u periodu od 1930. do 1969. tokom zlatnih godina američke animacije. Oživela je dobro poznate likove poput Duška Dugouška, Patak Dače, Tvitija, Tasmanijskog đavola, Silvestera, Gice Prasić, Elmera Daveža, Marsovca Marvina, Sime Strahote, Pepea Le Tvora, Brzog Gonzalesa, Sofronija, Pere Kojota Super Genija, Ptice trkačice i mnogih drugih. Inspirisana je muzičkom serijom Blesava Simfonija, autora Volta Diznija. Najpopularniji lik svakako jeste Duško Dugouško, koji čak ima i svoju zvezdu na Holivudskoj stazi Slavnih.

Koji od ovih crtaća je obeležio vaše detinjstvo, a kojeg se i dan danas rado prisetite i s vremena na vreme pogledate?