4 razloga zašto su vam ruke I noge hladne: to je simptom, evo šta vam se događa u organizmu

Zdravlje

Hladni prsti na rukama I nogama prilično su česta pojava, osobito kod žena I ne moraju označavati ništa značajno. No, to može biti I znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dijabetes

Osim što su vam često hladne ruke, ponekad u dlanovima I stopalima osjećate trnce – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa. Posljedice se mogu odraziti na krvnu sliku, ali I živčani sustav.

Štitna žlijezda

Usporen rad štitne žlijezde dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim dlanovima I stopalima. Umor, nevoljkost, česta pospanost, usporenost tijela I pokreta te slabo podnošenje visokih temperatura nedvojbeni su znakovi ovog poremećaja.

Slabokrvnost

Uz hladne prste na rukama I nogama često vas hvata umor, glavobolja I malaksalost – u slučaju da vam se to događa, vrijeme je da provjerite krvnu sliku jer vam možda nedostaje željeza. Ono je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv I daju joj crvenu boju. Hladni ekstremiteti stoga mogu biti znak anemije, odnosno slabokrvnosti.

Stres

I stres može biti uzrok hladnih ruku I nogu. On pojačava adrenalin koji pak sužava krvne žile I slabi cirkulaciju pa su ruke I noge hladnije.