5 simptoma raka bubrega, prepoznajte ih na vrijeme: ukoliko ovo primijetite idite doktoru dok nije kasno!

ZdravljeVažno je znati prepoznati prve simptome bolesti, ne paničariti I razgovarati s liječnikom.

Kada se govori o raku bubrega, ljudi obično misle na karcinom bubrežnih stanica ili rcc, što čini oko 80 posto svih bubrežnih karcinoma, kaže američki kirurg I profesor jihad kaouk. Tipično nastaje u kori bubrega (vanjskom sloju bubrežnog tkiva). Nekoliko je podtipova karcinoma bubrežnih stanica: karcinom svijetlih stanica (80 posto), kromafini ili papilarni (15 posto) I kromofobni (5 posto). Varijanta koja se naziva sarkomatoidni bubrežni karcinom, a koja se može javiti kod svih podtipova, najagresivnija je.

Bubrezi pomažu u ravnotežI kemijskog sastava u krvi, a zadatak im je održavanje krvi čistom eliminirajućI putem mokraće otpadne tvari I vodu. Također proizvode hormone koji pomažu u probavljanju hrane, te potiču koštanu srž da proizvodi crvene krvne stanice.

Da li je s vašim bubrezima sve u redu? Donosimo pet znakova koje ne biste smjeli ignorirati:

Krv u mokraćI

Ovo je, kaže, kaouk, najčešćI simptom uznapredovalog rcc-a. Naime tijekom rane faze bolesti nema nikakvih simptoma. Iako urin obično promijeni boju, ako je došlo do krvarenja, ponekad hematurija (krv u urinu) nije vidljiva golim okom I prisustvo krvi se može vidjeti samo mikroskopskom hematurijom, odnosno laboratorijskim nalazima. Bez obzira da li imate bolove ili ne, ako primijetite krv u mokraćI, odite kod liječnika.


Bol u leđima I sa strane

Bol ili pritisak u leđima ili sa strane, također može biti znak, govori doktor. Dodaje da se I ovaj simptom manifestira tek kad je bolest već dosta uznapredovala. Mnogi otkriju da imaju rak tek kad, zbog bolova, odu na ct ili na magnetsku.

No, u većini slučajeva, naglašava doktor, bol je nastala zbog nekog drugog problema, a otkriće raka bubrega je slučajna.

Hronični umor

Iscrpljenost I kronični umor su, prema american cancer society, povezani s rakom bubrega, ali I sa 100 drugih bolesti. Upravo zbog toga što je ovaj simptom tako nespecifičan, ne treba odmah paničariti. Ako kronični umor ne prolazi, posjetite liječnika.

Gubitak kilograma

Bubrezi imaju važnu ulogu u probavi I metabolizmu I ako ne funkcioniraju, može doćI do gubitka kilograma I apetita. Ovaj simptom, naglašava kaouk, nije specifičan za rak bubrega, te ga I autoimune bolesti također mogu uzrokovati. Razgovarajte s liječnikom.

Krv nije dobra

Karcinom bubrega može dovesti do anemije I nejednakosti elektrolita I kalcija, objašnjava doktor.

– naravno, ovo ne značI da odmah imate rak. No, ako ste anemični, prekontrolirajte I zdravlje svojih bubrega – savjetuje.