8 ZNAKOVA DA SE DEBLJATE ZBOG ŠTITNE ŽLEZDE: Sve kreće UMOROM, a kada se desi svih 6 SIMPTOMA, idite kod LEKARA

Zdravlje

K

od ovog stanja, štitna žezda ne proizvodi dovoljno hormona koji su telu neophodni da bi pravilno funkcionisalo, što rezultira problemima sa metabolizmom. Ovo mogu biti znakovi da patite od hipotireoze:

1. Stalno ste umorni

Teško se razbudite, čak i ako ste spavali sasvim dovoljno? Pospanost, stalni umor i nedostatak energije vezuju se za mnoga stanja, ali su i snažno povezani sa hipotireozom. U ovom slučaju, premalo tiroidnih hormona u krvotoku znači da ćelije ne dobijaju dovoljno “signala da se probude”, pa se osećate iscrpljeno, piše Eat this.

Takođe, možete imati utisak da nemate snage za vežbanje, ali zapravo, povećavajući fizičku aktivnost, možete da smanjite osećaj umora i podignete nivo energije.

2. Konstantan osjećaj bola u mišićima

Ako patite od bola u mišićima kojeg ne možete da se oslobodite kroz nekoliko dana, može biti reč i problemu sa štitnom žlezdom. Ova žlezda luči hormone koji kontrolišu metabolizam, uključujući i način kako tijelo pretvara hranu u energiju. Manje hormona koji kontrolišu metabolizam znače i usporen metabolizam i problem sa sagorijevanjem energije, zbog čega se javlja bol u mišićima. Da biste se izborili s ovim problemom, možete raditi vežbe poput plivanja i pojačati unos hrane bogate omega 3 masnim kiselinama.

3. Stalno zaboravljate

Znate da je nešto trebalo da uradite danas, ali ne možete da se sjetite šta? Za to možete da okrivite loš san, stres, godine, ali i štitnu žlezdu. Premalo tiroidnih hormona može biti uzrok zaboravnosti i loše memorije. Nedostatak tih hormona usporava sve, pa i neurološke funkcije.

4. Povišen holesterol

Iako se prvo pomisli na probleme sa srcem, povišen holesterol može biti znak problema sa štitnom žlezdom.

5. Neraspoloženje, melanholija, depresija

Iako to nije primarni simptom, osećaj izraženog nezadovoljstva i neraspoloženja može biti nus pojava hipotireoze. Dr Srinat objašnjava:

“Depresija može biti povezana i sa drugim simptomima hipotireoze poput umora, slabosti u mišićima, letargije i teškoća sa koncentracijom”.

6. Suva koža

Suva koža i svrab takođe mogu biti simptom hipotireoze. Promena u strukturi i izgledu kože dolazi usled smanjene cirkulacije uzrokovane oslabljenom tiroidnom funkcijom. Smanjena cirkulacija može dovesti do toga da ćelije kože dobijaju samo jednu četvrtinu ili jednu petinu normalne količine krvi kojom se snabdeva, zbgo čega lakše puca i stvaraju se bore.

7. Problemi sa varenjem

Kao što je već rečeno, usporen metabolizam usporava sve ostale funkcije, pa ni digestivni sistem nije izuzetak. Hipotireoza može dovesti do zatvora usled usporenih pokreta creva.

8. Stalno vam je hladno

Ako i na 15 stepeni nosite najdeblju zimsku jaknu, to može ukazivati na hipotireozu. Pacijenti sa ovim stanjem bore se da regulišu temperaturu svog tela, jer to zapravo kontroliše štitna žlezda. Manje energije, čiji je pad izazvan usporenim metabolizmom, znači i manje telesne toplote.