8 ZNAKOVA DA SE DEBLJATE ZBOG ŠTITNE ŽLIJEZDE: Simptom Broj 6 Mnogi Ne Uzimaju Za Ozbiljno, A ON VAS UPOZORAVA

Zdravlje

Ukoliko ste nabacili nekoliko kilograma viška, to može da bude zbog nedovoljne aktivnosti i ako ste navikli na nezdrave navike u istani, ali isto tako može da bude rezultat usporednog rada štitne žlijezde, koja se naziva hipotireoza stručno. Kod ovakvog stanja ptitna žlijzda ne prozvodi dovoljnu količinu hormona koji su neophodni tijelu da bi pravilno radio, što dovodi do problema sa metabolizmom. Sada pročitajte i nekoliko znakova pomoću kojih ćete saznati da patite od hipotireoze:

1. Stalno ste umorni

Teško se razbudite, i ako ste spavali dovoljno sati? Stalni umor, pospanost i nedostatak energije se vežu za razna stanja, ali su i jako povezani sa hipotireozom. U ovom slučaju, premalo tiroidnih hormona u krvotoku je znak da čelije ne dobijaju dovoljno “signala da se pribude”, pa se osjećate iscrpljeno. Isto tako možete imati utisak da nemate dovoljno energije za vjećbanje, ali ustvari sa povećanjem fizičke aktivnosti, možete smanjiti osjećaj umora i podići nivo energije.

2. Konstantan osjećaj bola u mišićima

Ako patite od bola u mišićima kojeg ne možete da se oslobodite kroz nekoliko dana, može biti riječ i problemu sa štitnom žlijezdom. Ova žlijezda luči hormone koji kontrolišu metabolizam, uključujući i način kako tijelo pretvara hranu u energiju. Manje hormona koji kontrolišu metabolizam znače i usporen metabolizam i problem sa sagorijevanjem energije, zbog čega se javlja bol u mišićima. Da biste se izborili s ovim problemom, možete raditi vježbe poput plivanja i pojačati unos hrane bogate omega 3 masnim kiselinama.

stitna-zlezda

3. Stalno zaboravljate

Znate da je nešto trebalo da uradite danas, ali ne možete da se sjetite šta? Za to možete da okrivite loš san, stres, godine, ali i štitnu žlijezdu. Premalo tiroidnih hormona može biti uzrok zaboravnosti i loše memorije. Nedostatak tih hormona usporava sve, pa i neurološke funkcije.

4. Povišen holesterol

Iako se prvo pomisli na probleme sa srcem, povišen holesterol može biti znak problema sa štitnom žlijezdom.

5. Neraspoloženje, melanholija, depresija

Iako to nije primarni simptom, osjećaj izraženog nezadovoljstva i neraspoloženja može biti nus pojava hipotireoze. Dr Srinat objašnjava:

“Depresija može biti povezana i sa drugim simptomima hipotireoze poput umora, slabosti u mišićima, letargije i teškoća sa koncentracijom”.

6. Suha koža

Suha koža i svrab takođe mogu biti simptom hipotireoze. Promhena u strukturi i izgledu kože dolazi uslijed smanjene cirkulacije uzrokovane oslabljenom tiroidnom funkcijom. Smanjena cirkulacija može dovesti do toga da ćelije kože dobijaju samo jednu četvrtinu ili jednu petinu normalne količine krvi kojom se snabdijeva, zbgo čega lakše puca i stvaraju se bore.

7. Problemi sa varenjem

Kao što je već rečeno, usporen metabolizam usporava sve ostale funkcije, pa ni digestivni sistem nije izuzetak. Hipotireoza može dovesti do zatvora uslijed usporenih pokreta crijeva.

8. Stalno vam je hladno

Ako i na 15 stepeni nosite najdeblju zimsku jaknu, to može ukazivati na hipotireozu. Pacijenti sa ovim stanjem bore se da regulišu temperaturu svog tijela, jer to zapravo kontroliše štitna žlijezda. Manje energije, čiji je pad izazvan usporenim metabolizmom, znači i manje tjelesne toplote.