9 najopasnijih vrsta bolova u stomaku i njihovi uzroci

Zdravlje

Bol u stomaku se javlja u različitim oblicima i veličinama: ponekad je oštar, ponekad tup ili čak čvrst. Zbog osnovnih funkcija organa i nervnih završetaka koji se nalaze u ovoj oblasti, postoji mnogo uzroka. Ako znate gde vas boli, već ste na pola puta da saznate šta se dešava.

  1. Leva sredina

Ako osetite bol u visini struka na levoj strani, može ukazivati na infekciju bubrega ili kamena u bubregu. Ako imate bolno mokrenje i zatvor, onda obavezno posetite lekara. Postoji mogućnost da imate problema sa lumbalnim delom kičme.

  1. Sredina

Ako osetite bol u centru stomaka ili oko pupka, to može da znači da imate problema sa slepim crevom (pogotovo ako je bol oštar ili imate mučninu) ili pankreasom.

  1. Desna sredina

Ako je bol na desnoj strani u visini struka, onda imate problem sa bubrezima ili zatvorom. Još jedan problem može da bude divertikulitis, kada kesa raste na zidu debelog creva.

  1. Leva strana donjeg dela

Većina crevnih problema će se javiti u donjem delu stomaka. Žene takođe doživljavaju grčeve tokom menstrualnih ciklusa sa obe strane.

  1. Donji deo centra

Bolovi ispod pupka mogu biti rezultat infekcije urinarnog trakta ili zapaljenja bolesti creva. Žene često imaju problema sa reproduktivnim organima (idite na redovne preglede kod ginekologa).

  1. Desni donji ugao

Bol na ovoj strani stomaka označava napete mišiće ili preterani rad generalno. Ako se javlja često, onda treba da posetite lekara. Ako je bol oštar, proverite da li imate zapaljenje slepog creva.

  1. Gornji levi deo

Ako osetite bol u ovom delu, onda je uzrok toga stomak. Druga mogućnost je čir ili pankreas. Ako je bol intenzivan i jak, onda postoji mogućnost da imate žučni kamen u žučnim putevima. Posetite lekara.

  1. Gornji srednji deo

Bol u gornjem delu stomaka je često povezan sa refluksnom kiselinom ili drugim problemom sa stomakom i jednjakom. U zavisnosti od bola, čir ili kamen u žuči mogu da budu uzrok problema.

  1. Gornja desna strana

Foto: hefty.co Bol u ovom delu stomaka može biti pokazatelj čira u tankom crevu (dvanaestopalačnom). Uzrok je lučenje želudačnih sokova.