AKO IMATE OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM, DINJA JE ODLIČNO RJEŠENJE

Zdravlje

Dinje pripadaju redu krastavaca, lubenica i dinja, a smatraju se voćem bez kojega je ljeto gotovo nezamislivo.

Pixabay

Ona sadrži i niz korisnih sastojaka koji povoljno utječu na probavu, srce, krvotok i bubrege. Obiluje vitaminom C i vitaminom A (neophodan za dobar vid i ten), a u manjim količinama sadrži druge vitamine i minerale, koji je čine nezaobilaznom u očuvanju organizma od kardiovaskularnih bolesti, starenja, a poboljšava i probavu, rad bubrega te smanjuje krvni pritisak.

Novija francuska istraživanja pak tvrde da dinja jača i otpornost tijela na štetne UV-zrake. Dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega ju je poželjno jesti nekoliko puta na dan. 

Zdrastvene dobrobiti dinje

Na proučavanje dinje se nije provelo dovoljno vremena, a o pozitivnom utjecaju na zdravlje se dinju promatralo samo kao dio zdrave prehrane, ili se fokusiralo na zdrave sastojke. Iz tog je razloga teško donesti zaključke o jedinstvenom djelovanju dinje na zdravlje, ali voda, antioksidanti, vitamini i minerali u dinji pružaju organizmu razne dobrobiti.

Mršajte uz dinju

Ako ste na dijeti, dinja je idealna poslastica koja sadrži oko 88 posto vode i samo 11 posto šećera, što je čini fantastičnim ljetnim niskokaloričnim osvježenjem. Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti koja će vas zasititi na duže vrijeme.

Snaga antioksidanata

Antioksidanti se smatraju odličnom zaštitom protiv razvoja raka, a sve se svodi na slobodne radikale koji negativno utječu na zdravlje a antioksidanti se protiv njihovog utjecaja uspješno bore.

Dinja u sebi sadrži brojene antioksidante, a neki od njih su:

  • Selen
  • Beta karoten
  • Vitamin C
  • Lutein
  • Zeaksantin
  • Kolin

Dobrobiti za zdravlje srca

Postoje jako dokazi da prehrana bogata voćem i povrćem može utjecati na sprečavanje pojavnosti bolesti srca, a uz to može utjecati na snižavanje krvnog tlaka, prema pisanju stručnjaka s Harvarda.

Zdravlje očiju

Uključivanjem više povrća i voća u prehranu možete sačuvati zdravlje očiju i spriječiti nastanak sive mrene ili makularne degeneracije, dva najčešća problema koja se tiču organa vida. Vitamin A koji se nalazi u dinji je važan nutrijent za zdravlje očiju.

Zdrava probava

Vlakna i voda koji se nalaze u dinji mogu pomoći pri održavanju redovite probave i spriječiti zatvor. Prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, vlakna se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Kako odabrati dobru dinju?

Odabrati dobru dinju može biti nešto teži zadatak jer ne možete vidjeti što se u njoj nalazi, a valja znati da je svježina ono što daje najbolji okus dinji. Uzmite dinju i ako ona miriše intenzivno, vjerovatno je zrela za konzumaciju, a takvoj dinji možete lako pritiskom malo utisnuti koru. Ako još nije dovoljno zrela, možete ju staviti u kuhinju i pričekati nekoliko dana. Nemojte je nikako prati već čekajte da postane zrela. Dobro je znati da će stajanjem ona postati slađa, ali se pritom neće povećati udio šećera u dinji.

Kako jesti dinju?

Svježu dinju možete jesti samu, dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled. Iako odavno poznata kao nezaobilazan sastojak kompota, pekmeza ili sokova, ona je ipak puno više od deserta.

Podijeli sa prijateljima