AKO IMATE OVO NA STOPALU, ODMAH SE OBRATITE LEKARU: Svi misle da je obično ZADEBLJANJE, ISTINA JE MNOGO GORA!

Zdravlje

U ovo doba godine mnogo više pažnje posvećujemo stopalima, pa primjećujemo svaku nesavršenost.

A opet, ova zadebljanja svi otpisujemo kao deo zadebljale kože i ne sekiramo se oko toga, a ne možemo da budemo dalje od istine.

Veliki broj ljudi ima ove izrasline na stopalima a nemaju pojma šta je to zapravo. Pedikir rešava uobičajene stvari poput dugačkih noktiju, zadebljale kože na petama i sličnih stvari. Ali ako naiđete na ove izbočine, znajte da one nisu obična zadebljanja na koži već plantarne bradavice.

ŠTA SU UOPŠTE PLANTARNE BRADAVICE?

U pitanju su male izrasline koje se obično pojavljuju na delovima stopala koja trpe težinu tela, najčešće na peti ili jastučićima ispod prstiju. Ovaj tip bradavice, kao i svaki drugi, izaziva kontakt sa HPV virusom koji u tijelo ulazi kroz male posjekotine slične rane na telu. Što se boje tiče, ona varira od boje mesa, preko bele, braon, pink, a često su sive ili tamno braon boje.

Da li će se bradavica pojaviti ili ne zavisi od jačine imunog sistema, a na svu sreću, taj tip HPV virusa koji izaziva plantarne bradavice nije baš lako prenosiv. Ako se ne leče na vreme, pojedinačne bradavice se mogu uvećavati i stvarati nove, tako da se na celoj površini stopala formira mozaik. To je vrlo bolno stanje koje otežava kako hodanje, tako i trčanje.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Za početak, nosite odeću na svim javnim mestima poput svlačionica u teretanama ili na bazenima. Pored toga, gledajte da uvijek nosite čarape pošto HPV virusi obožavaju topla i vlažna mesta, pa su znojava stopala idealna staništa za njih. Ni slučajno ne delite obuću sa drugima i uvijek dezinfikujte i zalijepite flaster na sve ranice i posekotine na stopalima. Redovno detaljno perite stopala i pokrivajte sve eventualne bradavice koje već imate da se virus ne bi prenosio na dalju površinu stopala.

Ako vam se na stopalu pojavi plantarna bradavica, ni slučajno je ne češite i ne dirajte da ne biste prenijeli virus dalje na stopalo. Umesto toga, obratite se lekaru koji će odrediti najefikasniju terapiju za vas.