Ako imate problem sa listanjem noktiju, prvo pronađite uzrok

Zdravlje

Doktori sugerišu da je promjena na noktima prvi znak da nešto morate da promijenite.

Ukoliko imate problem sa listanjem noktiju to može biti posljedica brojnih svakodnevnih aktivnosti, od sportskih aktivnosti, korištenja neodgovarajuće kupke i sapuna, do nedostatka nekih enzima i vitamina. Doktori sugerišu da je promjena na noktima prvi znak da nešto morate da promijenite.

Suhi nokt

Ukoliko imate suhu kožu, to se može preslikati i na suhoću kose i noktiju. Razmislite, suha koža i nokti mogu biti posljedica pretjeranom izlaganju suncu tokom ljetnih mjeseci, ali i solariju tokom zime. Nokti i koža se hrane specifičnim enzimima i vitaminima i nije dobro naglo ih ukinuti različitim dijetama, posebno onim koje smo sami sebi odredili i dodijelili…

Agresivan manikir

Redovno korištenje nadogradnje ili trajnog gel-laka na noktima, te nakon toga nepravilan postupak uklanjanja gela i dugotrajno izlaganje noktiju acetonu mogu rezultirati uništenjem ploče nokta i dugotrajnom procesu listanja.

Neodgovarajuća dijeta

Ukoliko u svoj organizam ne unosite odgovarajuće hrajive sastojke to će se direktno vidjeti i osjetiti najprije na vašoj koži, a potom i na noktima. Nokti i koža se hrane specifičnim enzimima i vitaminima i nije dobro naglo ih ukinuti različitim dijetama, posebno onim koje smo sami sebi odredili i dodijelili.

Zdravstveno stanje

Iako je listanje noktiju gotovo uobičajeno stanje koje obično ne uzrokuje zabrinutost, postoje slučajevi kada ono može ukazivati na ozbiljnije probleme. Dobro pogledajte svoje nokte i posavjetujte se sa ljekarom.

Pravilna higijena noktiju

Ako pazite na nokte, oni će se manje lomiti. Higijena noktiju može značiti održavanje odgovarajuće normalne dužine noktiju i hidriranje uljima, kako ne bi postali krhki. Takođe, možete razmisliti i o nedjeljnom pilingu.