AKO JEDETE OVE NAMIRNICE, STRUK ĆE VAM BITI UŽI: Istraživanja su sve jasno pokazala

Zdravlje

Pasulj, grašak i sočivo su bogate prebiotičkim vlaknima koji pomažu hraniti naše crevne bakterije i poboljšati zdravlje creva.

Istraživanja su pokazala da šolja mahunarki dnevno može sniziti krvni pritisak, a jedno nasumično ispitivanje pokazalo je da kada su pratili ispitanike koji su jeli dva obroka mahunarki na dan i četiri porcije žitarica smanjili opseg struka, težinu, trigliceride i krvni pritisak.

Bez holesterola Mahunarke ne sadrže holesterol i imaju samo oko tri posto masti, pune su gvožđa, mangana, bakra, vitamina B, magnezijuma, cinka i fosfora. Vrlo su niskog glihemijskog indeksa, što znači da ne izazivaju nagle promene nivoa šećera u krvi. Bogate su belančevinama: u samo pola šolje mahunarki ima oko osam grama proteina. Treba biti na oprezu sa konzerviranim mahunarkama jer obiluju soli i drugim konzervansima koji u velikoj količini podižu pritisak, pa ih pre pripreme treba ispirati.

Zdravlje creva

Pasulj, grašak i sočivo su bogate prebiotičkim vlaknima koji pomažu hraniti naše crevne bakterije i poboljšati zdravlje creva. Mahunarke održavaju nivo šećera u ravnoteži što znači da se duže vreme zadržava osećaj sitosti. Sjajno, zar ne?