Ako mislite da ste debeli, u žestokoj ste zabludi: EVO ZAŠTO IMATE TAKO VELIKI STOMAK

Zdravlje

Nadutost, napuhanost ili nadimanje može da bude znak nekog oboljenja, ali nadutost sama po sebi nije nikakva bolest.

Ona je uglavnom nerpijatan osjećaj pritiska u trbuhu, zbog nje trbuh bude tvrd i napuhan više nego što bi se očekivalo poslije unijete hrane. Morate znati da nadutost nema veze sa gojaznošću, a ponavlja se uglavnom s vremena na vrijeme.

 
Ovo su četiri razloga zbog kojih se ovo i dešava:

Hrana: Vaš stomak će vjerovatno biti nadut zbog hrane koju ste pojeli, a koja se teško vari. Zbog toga vam se savjetuje da ne jedete hranu koja je puno začinjena. Izbjegavajte brzu hranu, a nadutost se može javiti i ukoliko ste alergični na nešto što jedete. Recimo na gluten, a postoji mnogo ljudi koji ni ne znaju da su alergični na gluten.

Količina: Ovo je u neku ruku i logično zbog toga što ako se prejedete moguće je i da ćete sami osjetiti nadutost u trbuhu. Nemojte se izgladnjavati, ali se nemojte ni prejedati, nemojte jesti brzo i neka količina porcije bude normalna.

Alkohol: Zbog alkohola mogu vam se javiti nuspojave, prevelikim konzumiranjem alkohol vam može uništiti organe, osjetiti ćete bolove a između ostalog i nadutost.
Vještačka pića: Kada kažemo vještačka pića, misli se na ona koja su gazirana i koja su obojena. Gazirana pića vas mogu veoma napuhati i zbog toga ćete imati osjećaj nadutosti.

Ono štp prije svega pomaže kod nadutosti jeste fizička aktivnost. Kada jedete nemojte odmah leći nego otiđite i prošetajte kako bi se ručak u organizmu brže svario.