AKO NE VOLITE PLAVI PATLIDŽAN, MORAĆETE DA POČNETE! Čisti creva, čuva srce, snižava holesterol, ČUVA OD BOLESTI

Zdravlje

Kada se govori o zdravoj ishrani, neminovno je pomenuti plavi patlidžan.

Ovo povrće ima nisku kaloričnu vrednost, ali je prepuno vitamina i minerala koji snižavaju loš holesterol, poboljšavaju probavu i smanjuju stres.

Plavi patlidžan možete iskoristiti na mnogo načina, a koristi po vaše zdravlje će biti mnogostruke.

Gubljenje težine

Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je namenjena gubitku kilograma. Sunđerasta tekstura ovog povrća olakšava ove njegove karakteristike, pa se stoga ono može konzumirati u svom prirodnom obliku, što se i preporučuje kad god je to moguće.

foto: EPA/Julien Warnand

Srce

Iz sličnih razloga kao i kod eliminacije kilograma, plavi patlidžan je odličan i za naše srce, jer on aktivno radi na poboljšanju zdravlja celog organizma. Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da on može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja zidova arterija i opuštanju krvnih sudova.

Mozak

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Zatvor

Osobe koje proživljavaju hroničnu ostipaciju stomaka mogu osetiti izuzetne benefite od upotrebe plavog patlidžana u svakodnevnoj ishrani.

Vlakna koja ima ova biljka podstiču pražnjenje creva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od otrova. Plavi patlidžan dodatno pruža pomoć u tretiranju hemoroida i kolitisa.

foto: Profimedia

Kalorijski unos

Iako možda niste pobornik brojanja kalorija, mora se priznati da su one mnogo važne, jer sve namirnice imaju različit broj kalorija u sebi. Ovo povrće svrstava se u prave rekordere kada je reč o kalorijskom sastavu, jer je neverovatno da je toliko mnogo hranljivih materija zbijeno u tako malo kalorija.

Jedna šolja plavog patlidžana ima svega 35 kalorija, što je zapanjujuće mali broj u odnosu na druge vrste povrća.

Prevencija raka

Istraživanja u Japanu pokazuju da sok plavog patlidžana može da smanji rizik od raka jer ovo povrće sadrži tripsin, koji je inhibitor proteaze, a smatra se komponentom koja pomaže pri neutralizaciji ćelija koje izazivaju rak.

Podijeli sa prijateljima