AKO NISTE ZNALI: OVO JE PET NAPITAKA UZ KOJE SE, IPAK, NE PREPORUČUJE UZIMANJE ANTIBIOTIKA

Zdravlje

Tekst je objavila agencija Hina, a mi ga objavljujemo u integralnoj verziji.

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih postignuća 20. stoljeća.

Njima se liječe bakterijske infekcije pa su i među najčešće propisivanim lijekovima.

No poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Thomas Loescher, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza njemačkih internista (BDI). Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lijekova, a lijekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

  • U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crijevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje – rekao je Loescher.

Mlijeko

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcija. Kalcij poništava učinak mnogih lijekova, posebno antibiotika, tvrdi Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke komore ljekarnika (BAK).

  • Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijem u crijevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crijevni zid ne mogu probiti u krvotok – objasnila je.

Rezultat toga je da se lijekovi ne metaboliziraju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Sellerberg zato savjetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i poslije uzimanja antibiotika.

Mineralna voda  

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Kao i u slučaju kalcija u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Stoga i mineralnu vodu treba izbjegavati dva sata prije i poslije antibiotika.

  • Uvijek je sigurnaija opcija popiti lijek s čašom vode iz slavine” – rekla je Sellerberg.

Voćni sok

Voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika.

  • Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lijekova u crijevima i jetri – objasnila je stručnjakinja.

Kafa

Učinak stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja, coca cole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju. I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, prije, tokom ili poslije jela? “

  • Nema općeg pravila – kaže Sellerberg.
  • Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.
  • Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili apotekarnik – zaključila je.