Ako osjećate OŠTAR BOL u stomaku nakon jela, iza njega može da se krije jedan od ovih 7 UZROKA

Zdravlje

Bol u stomaku, odnosno želudcu, poslije obroka može biti jak i iritantan.

Ako bol nestane poslije nekog vremena, razlog je vjerovatno u samoj hrani. S druge strane, ako imate druge simptome, možda iza svega toga stoji zdravstveno stanje.

Upalna bolest crijeva (IBD) je dugotrajno stanje koje zahtjeva adekvatan tretman.

girl-on-couch-abdominal-pain

Stres zateže mišiće i stvara bol ili nelagodnost u abdomenu. Da biste to izbjegli, jedite polako i pokušajte pravilno da žvaćete svaki zalogaj.

Alergije na hranu mogu iritirati stomak i izazvati bol. Razlog mogu biti različite namirnice, ali to su obično gluten, pšenica i laktoza.

Želdučani gasovi koji se zadržavaju u digestivnom traktu takođe mogu da izazovu nelagodnost. Stomak se može raširiti zbog hrane, što uzrokuje nadutost i ponekad oštar bol.

Lijekovi za krvni pritisak ponekad mogu izazvati bol u stomaku,prenosi Pink. Ako imate takvih problema, obratite se ljekaru.

Gastritis može dovesti do upale sluznice želuca. Pored bola, osoba može da osjeća mučninu, povraća i ima probavne probleme.

Bol u stomaku praćen povraćanjem, dijarejom, umorom i povišenom temperaturom može biti rezultat trovanja hranom. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati poslije obroka, ali mogu trajati i nekoliko dana.