AKO VAM NOGE OTIČU, OBRATITE PAŽNJU: Ovo bi trebali pročitati, ELIMINIŠITE OTOK NA PRIRODAN NAČIN!

Zdravlje

Ukoliko su vam noge otekle, onda bi ove savjete trebali pročitati.

SILA GRAVITACIJE

Najbolji način je za smanjenje otekline podići noge visoko u zrak. Postupak možete ponavljati nekoliko puta dnevno, a tokom noći kako bi smanjili višak tekućine postavite jastuk ispod nogu.

IZBJEGAVATE VRUĆINU

Ako ste skloni oticanju stopala tijekom ljetnih dana, izbjegavajte vrućinu. Lakše je reći nego učiniti, zar ne? Međutim, probajte više vremena provoditi u hladu i klimatiziranim prostorima, a izbjegavajte vruće kupke koje mogu pojačati otekline.

Preporuka: Dobro je nakon tuširanja isprati noge mlazom hladne vode kako bi potaknuli cirkulaciju.

noga-cirkulacija

BUDITE AKTIVNI

Aktivnost tijela pospješuje cirkulaciju te može ublažiti oticanje nogu. Iskoristite vodu kako bi se riješili otečenih stopala jer brčkanje stopala u vodi pospješuje cirkulaciju.

POVEĆANI UNOS TEKUĆINE

Ako mislite da ćete se riješiti otečenih stopala smanjenim unosom tekućine u organizam, to nije tačno. Smanjeni unos tekućine vodi povećanoj koncentraciji soli u organizmu i pridonosi oticanju stopala, a organizma tada zadržava višak vode.

PAZITE NA PREHRANU

Već znate kako je koncentracija soli u organizmu jedna od uzročnika otečenih stopala. Izbjegavajte namirnice koje sadrže visok postotak soli i u svoju prehranu ubacite više voća i povrća barem u ljetne dane.
Namirnice poput: zelene salate, šparoga i limuna prirodni su diuretici i sprječavaju zadržavanje vode u organizmu.

POTPORA

Masažne hulahopke ili čarape mogu spriječiti otekline. One smanjuju proširene vene i pospješuje cirkulacija.

IZBJEGAVAJTE DUGO MIROVANJE

Nakon posla sve što želimo tijekom ljetnih dana je leći i odmoriti se, čak i ako smo cijeli dan sjedili za radnim stolom. Kako bi spriječili oticanje nogu radite redovite pauze tijekom radnog dana kako bi potaknuli protok krvi i poboljšali cirkulaciju.

MASAŽA

Ako uspijete odvojiti vremena, probajte izmasirati stopala. Tako će se potaknuti protok nakupljene tekućine i poboljšati cirkulacija.

Savjet: Eterična ulja paprene metvice i grejpa, pomiješana s uljem badama, dobra su za masažu otečenih stopala.

SNAGA MAGNEZIJA

Magnezij je vrlo važan u našem organizmu, no, njegov nedostatak razlog je otečenih stopala. Probajte u ljetnim mjesecima povećati unos magnezija u svoje organizam, vidjet ćete promjenu.

Magnezija možete naći u: zelenom lisnatom povrću – špinat i kelj, orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu, bananama i tamnoj čokoladi.

VAŽNO JE ZNATI: Otečene noge su uglavnom privremene i nisu simptom drugih bolesti. Ako se otekline ne smanjuju niti nakon ovih savjeta potražite pomoć liječnika jer uzrok može biti i povišeni krvni tlak.

(Novi.ba/biramzdravlje.hr)