Ako vas brine miriše li vaš dom ugodno ili ne…

Praktična žena

Vjerovatno ste primijetili da čim uđete u tuđi dom odmah primijetite specifičan miris, no u vlastitom domu zapravo ne osjećate ništa – naravno, uz iznimku prolaznih aroma određenih vrsta hrane, jakih sredstava za čišćenje, osvježivača prostora i sličnog. Problem nije u vašem domu nego u – vašem nosu.

dom

Naučnici su utvrdili da se s vremenom naviknemo na određene mirise i zatim ih jednostavno prestanemo primjećivati. Razlog je u tome što mozak nepoznate mirise registrira kao potencijalnu prijetnju, a čim neki miris zapamti kao miris iza kojeg se ne krije opasnost, receptori u nosu više ga ne registriraju. Bilo kako bilo, ako vas brine miriše li vaš dom ugodno ili ne, može vam pomoći mali trik: bavite se nekom napornom fizičkom aktivnošću koja će povećati protok krvi.

Nakon što vam cirkulacija dobro proradi, trebali biste biti osjetljiviji na sve mirise, pa tako i na one na koje ste se već navikli. Miris vlastitog doma lakše ćete registrirati i nakon dužeg izbivanja iz njega, primjerice po povratku s godišnjeg odmora.

Smrdi, smrdi, užasno smrdi…

A što ako vam se ono što ste namirisali ne svidi? Nemojte odmah dom prekrcati električnim osvježivačima i sprejevima. Stručnjaci upozoravaju da takva sredstva često sadrže opasne ftalate, hemikalije koje mogu utjecati na ravnotežu hormona u odraslih i remetiti razvoj u male djece.

Radije isprobajte ovaj trik: poprskajte cijeli prostor običnom, hladnom vodom uz pomoć bočice s finim raspršivačem – pokupit će neugodni miris koji struji u zraku.

A za ugodan miris na duže staze, dom dobro prozračite, promijenite posteljinu, operite odjeću, zavjese, navlake za namještaj i tepihe te kantu za smeće, a neće škoditi ni mala racija u frižideru, vešeraju i, da – ormariću za cipele.

Ako i dalje mislite da vam dom ne miriše primamljivo, ispecite domaći hljeb ili pitu od jabuka s cimetom i, vjerujte, mirisat će božanstveno, Slobodnadalmacija.hr.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Podijeli sa prijateljima