Uncategorized

Ako želite biti zdravi: Iz kuće odmah izbacite ovih 10 predmeta

Iako se neki proizvođači hvale da ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači vazduha i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje

Ispraznite kuću od viška stvari i nepotrebnih predmeta kako biste sebi dali priliku da živite zdravije. Jasno da ne želite da bacite prekrasan stari kaput vaše majke, ali cipele koje nosite već godinama na trening sigurno možete.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte sve posude od čiste plastike koje imate a da na njima stoji oznaka 7 ili “PC”, što označava polikarbonat. “Radi se o posudama koje mogu sadržavati BPA (materiju koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se BPA izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare ih još mogu sadržati”, tvrdi Sonia Lunder, analitičarka Environmental Working Group, koja se uvijek zalaže za odbacivanje starih predmeta. Staklene posude za čuvanje hrane znatno su bezbjednije.

2. Osvježivač vazduha

Iako se neki proizvođači hvale da ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači vazduha i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

“Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih hemikalija koje raspršujete po kući” kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvijek čista kuća i rješavanje stvari koje proizvode neprijatan miris, prenosi Ordinacija.hr.

3. Zaliha omiljenih napitaka

Ako do danas to nijeste učinili, razmislite o promjeni navika, posebno ako pokušavate da izgubite višak kilograma. Studija, o kojoj se dosta govorilo, objavljena u magazinu Nature ukazuje na to da određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima koje su vrlo važne za zdravlje cijelog organizma.

4. Stare cipele

Ako govorimo o obući za trčanje, treba je mijenjati nakon svakih 500 kilometra, kaže dr. Jason Karp, autor knjige “Trčanje za žene”. Naime, kad se cipele istroše nijesu više dobra podloga za nogu pa se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za  povredu.

 - Ako želite biti zdravi: Iz kuće odmah izbacite ovih 10 predmeta

  / 

5. Stara četkica za zube

Klice i bakterije sa četkice za zube prenose se direktno u usta. Stara četkica se pretvara u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u “fit formi”. “Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu da uspješno uklone plak, a to je ključno za održavanje zubi i desni zdravima”, tvrdi stomatološkinja Sebastiana Sprinmann za Daily Press.  Po pravilu, četkicu za zube treba mijenjati svaka tri do četiri mjeseca.

6. Stara odjeća

Jeste li znali da svakodnevno “kopanje” po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite da izbjegnete ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje nijeste nosili barem godinu dana.

7. Maskara

Svi znamo da se maskara osuši nakon nekoliko mjeseci, ali vjerojatno odlažete kupovinu nove jer one mogu biti skupe. Ipak, odvojite novac za to, jer se na njoj mogu nakupljati razne bakterije koje mogu izazvati crvenilo oka i različite infekcije. 

8. Ostaci hrane

Kad je obrok gotov, sve ostatke koje ne namjeravate baciti spremite u posude i u frižider. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

9. Kuhinjski sunđer

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjskog sunđera. Stručnjaci savjetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korištenja mogu oprati zajedno s ostatkom veša. 

10. Plastične daske za rezanje

Rezanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško ih se riješiti. Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja djeluje antimikrobno. U prevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umjesto da se šire one će umrijeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *