BACATE LI KORU OD LIMUNA?! NEMOJTE PRAVITI OVU GREŠKU, MOŽE BITI VEOMA KORISNA

Praktična žena

Kora limuna može da se iskoristi na mnogo načina, ali ono što je najvažnije, ona je mnogo bogatija vitaminom C od iscjeđenog limunovog soka!

Dovoljno je napraviti poređenje između 100 grama soka i 100 grama limunove kore – kora ima 3 puta više vitamina C, 1,5 puta više kalijuma i čak 22 puta više kalcijuma.

Naravno, prije nego što iskoristite limunovu koru, vodite računa da je limun organskog porijekla i da nisu korišteni pesticidi tokom njegovog uzgoja.

Skidanje kamenca

Naspite vodu u posudu sa koje želite da skinete nagomilani kamenac i dodajte koru. Kuhajte 15 do 20 minuta na laganoj vatri. Posluhe otkuhavanja vaša posuda će biti čista, a cuhela kuća će mirisati na limun.

Osvježivač kuće

Kada smo već kod mirisa, kore limuna kuhajte na laganoj vatri 15 do 30 minuta, a po želji u vodu možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ili začine kao što su anis ili cimet. Kuća će vam fantastično mirisati, a vi otkuhavanje možete da ponovite i nekoliko puta tokom dana.

Čišćenje daske za sjeckanje

Pomiješajte kašičicu sode bikarbone s malo vode ili limunovog soka, i dobijenu smjesu nanesite na dasku i dobro istrljajte limunovom korom. Na sličan način možete da očistite i razne drvene površine.

Sprej za dezinfekciju

U posudu sa poklopcem uspite 2 čaše destilovane vode i dodajte limunovu koru i desetak kapi eteričnog ulja sa antibakterisjkim djelovanjem (lavanda ili čajevac). Poklopite posudu i ostavite da odstoji nekoliko sati (može i preko noći) a zatim smjesu procijedite i naspite u prskalicu. Sprej možte koristiti za sve radne površine, a sprej je 100 odsto prirodan i bezbjedan i za djecu.