Bademi za bolji vid

Zdravlje

Oči su ogledalo duše, ali i jedan od izuzetno važnih organa u ljudskom telu. Vid je jedno od pet čula u našem organizmu i smatra je najvažnijim. Bez vida život nije ni malo lak i zbog toga našim očima moramo da posvetimo maksimalnu pažnju.

Bolesti očiju su veoma rasprostranjene, pogađaju sve generacije, a  neke od njih su neizlečive i oštećuju vid toliko da često dolazi i do potpunog slepila. Od najčešćih oboljenja javljaju se katarakta i glaukom. Obe bolesti mogu se sprečiti ukoliko se otkriju na vreme.

Da do bolesti oka ne dođe, najbolje je preventivno pomoći svojim očima. Naime, naučno je dokazano da unošenje dovoljnih količina vitamina E sprečava pojavu očnih oboljenja, ili ih smanjuje na minimum. Vitamin E usporava starenje očiju i u velikom broju slučajeva pomaže u borbi protiv katarakte.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe organizma sa vitaminom E, potrebno je da svakodnevno pojedete po 30 grama badema, koji je osim vitaminom E, bogat i belančevinama, lipidima, glicidima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, vitaminom B3 i vitaminom biotinom.

Ukoliko pojedete samo dva badema dnevno pomažete regulisanju krvnog pritiska i snižavate holesterol u krvi.

Podijeli