Bijeli luk – najzdravije od prirode

Zdravlje

Odavno je poznato da je bijeli luk zdrav, a to potvrđuju i studije. Čak iako ova biljka nema prijatan miris, bečki profesor Hademar Bankhofer ga smatra pravim eliksirom zdravlja jer ima višestruka dragocjena dejstva.

Jedno od njih je blokiranje izazivača bolesti. Ko redovno začini jelo bijelim lukom jednostavno ne pruža šansu štetnim virusima i bakterijama. Za takvu reakciju je zaslužno sumporno jedinjenje alicin koje nastaje pod uticajem kiseonika prilikom sječenja ili žvakanja bijelog luka.
Bijeli luk sa jakim mirisom podstiče i žlijezde u želucu i crijevima. Oni pomažu crijevnoj flori a ujedno tjeraju i napadaju štetne bakterije, a prije svega gljivice.

Bankhofer skreće pažnju i na to da bijeli luk razređuje krv i time podstiče prokrvljenost. Tako se sprečava zgrušavanje krvnih pločica i snižava rizik za trombozu. Osim toga, bijeli luk jača srce i krvotok. Ko jede bijeli luk dobija više kiseonika u mozgu preko krvi. To znači da se podstiče koncentracija i „duhovni” fitness, a tako bivamo sposobniji da se borimo protiv stresa.

I na kraju, profesor Bankhofer otkriva i trik protiv dosadnog i dugotrajnog neprijatnog mirisa ove zdrave biljke. Žvaćite sirovu rukolu, peršun, mažuran i timijan. Često je dovoljna i čaša mlijeka ili čaša crvenog vina.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Podijeli