BOL U LEĐIMA NIJE SAMO OD KIČME: OVO SU MOGUĆI UZROCI

Zdravlje

Svaki bol u leđima trebalo bi ozbiljno da se shvati i da ga ispita ljekar koji se usko bavi ovom problematikom, poručuje dr Milan Mirković, sa Odjeljenja za hirurgiju kičmenog stuba Instituta za ortopediju “Banjica”.

  • Razlozi bola mogu da budu različiti i bol može da potiče od ligamenata, mišića, pršljenova, diskusa, nervnih korjenova – kaže sagovornik.

Osim toga, bol u leđima može da bude i posljedica mehaničkog pritiska, ali i reakcije organizma na različita oboljenja. Iako je najčešće posljedica anatomskih promjena na strukturama koje se nalaze u bolnoj regiji (degenerativne promene zglobova), ne smije se zaboraviti da bol u leđima može da bude posljedica sistemskih oboljenja poput dijabetesa, ili da je isprovociran oboljenjem na nekom drugom mjestu, a ne na mjestu samog bola, ali se “reflektuje” u leđima.

U kliničkoj praksi kada razlog bola nije utvrđen kažu da je riječ o nespecifičnom bolu, dok kada se zna šta ga je uzrokovalo, nazivaju ga specifičan.

  • U svakom slučaju, pacijent treba da se javi ljekaru kako bi se otkrio tačan razlog bola, a potom primjenila odgovarajuća i ciljana terapija. Jer, jedino prava terapija daje poboljšanje tegoba, vrlo često i potpuno izlječenje – kaže doktor.

Ipak, postoji niz postupaka koje pacijenti mogu sami da preduzmu da bi prevenirali tegobe ili kako bi poboljšali stanje dok od ljekara ne dobiju dalje savjete.

  • Kada je riječ o prevenciji, fizička aktivnost i dozirano bavljenje sportom su postali neophodni imajući u vidu sadašnji način života – kaže dr Mirković.
  • Svako zanemarivanje tjelesne aktivnosti, prije ili kasnije uvodi u zdravstveni problem, najčešće od strane leđa. Umjerena aktivnost uz adekvatne vježbe brzo poboljšava stanje bolnih leđa, pišu Novosti.