Uncategorized

Bole vas zglobovi: Evo kako možete pomoći sebi

Veoma je bitno da znate da je ovaj simptom veoma opasan i da zahtijeva stručni pregled i tretman

Nekoliko naučnih studija dokazalo je da vitamin D može da ublaži bolove u zglobovima. Takođe, primijećeno je da zglobovi počinju da bole onda kada imate nedostatak ovog vitamina u organizmu. Zbog toga je veoma važno uzimati vitamin D sa kalcijumom. To vas neće izliječiti, ali će vam umanjiti upalu i vaše kosti učiniti jačima, prenosi B92.

Pravilna ishrana može da umanji upalu

Pravilna ishrana koju će vam preporučiti ljekar olakšaće bolove u zglobovima. Postoje neke namirnice koje vam mogu pomoći a to su: riba, maslinovo ulje, voće, povrće i čaj od šipka. od oštećenja ćelija.

Tjelesna aktivnost može da poboljša vaše stanje

Naravno, kada imate bolove u koljenima, ne možete da skačete i trčite kao zdrava osoba, ali to ne znači da bi trebalo da izbjegavate sve fizičke aktivnosti. Čak i duge šetnje mogu da vam budu dovoljne da ostanete u formi. Ljekari obično preporučuju da radite posebne vježbe koje ne stvaraju dodatni pritisak na vaše zglobove.

Treba biti oprezan s toplotom i hladnoćom

Budite oprezni prije nego što počnete da grijete ili hladite mjesto koje vas boli. Nekada ne biste smjeli da zagrijevate tijelo, što uključuje i tople kupke, masaže i saunu. Takođe, morate da budete oprezni i sa hladnim oblogam. 

Nisu svi bolovi u zglobovima artritis

Ponekad je vrlo teško dijagnostifikovati koja je bolest povezana s bolovima u zglobovima. Postoji niz različitih vrrssta kostobolja, mnogi simptomi bolesti su slični, ali ukoliko imate ijedan zglob koji vas boli, trebalo bi da odete kod reumatologa. Samo profesionalac može da razlikuje artritis od drugih oblika bolesti zglobova. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *