Uncategorized

BOLJI OD DRUGIH SREDSTAVA: KAKO DJELUJE SAPUN I NA KOJI NAČIN UBIJA KORONU

Kapi običnog sapuna razrijeđene u vodi dovoljne su za ubijanje bakterija i virusa, uključujući novi koronavirus. Tajna sapuna je u hibridnoj strukturi molekula. Zašto koronavirus ne preživi kada je kontakt s deterdžentom, objašnjava The New York Times.

Ilustracija

Molekule sapuna su u obliku pinova s ​​hidrofilnom glavom koja se lako veže s vodom i hidrofobnim repom koji izbjegava vodu i spaja se s uljima i mastima.

U nekoliko klica i virusa nalazi se lipidna membrana obložena proteinima. Upravo ovaj protein pomaže virusu da uđe u stanice. U takve viruse spadaju koronavirusi, HIV, patogeni hepatitisa B i C, herpes, ebola, zika, denga i druge bakterije koje utiču na crijeva i disajne puteve.

Kad su u kontaktu s vodom, molekuli sapuna su okruženi molekulama patogena. Zbog hidrofobnog repa izbjegavaju vodu, ali se zaglave u lipidnom omotaču određenih mikroba i virusa i rastrgaju membrane. Razbijanje ljuske – sapun ubija patogena i on ne može naštetiti organizmu.

Pranje ruku sapunom efikasnije je od antiseptika

Molekuli sapuna takođe razbijaju hemijske veze koje omogućavaju bakterijama, virusima i prljavštini da se pridržavaju površina. Stoga se nakon ispiranja ispiraju svi mikroorganizmi koji su oštećeni ili ubijeni sapunom.

Sredstvo za čišćenje ruku nije tako efikasno kao sapun. Da, antiseptici (gdje više od 60% alkohola) ubijaju bakterije i viruse, ali ne mogu ih oprati s površine kože.

Postoje i virusi koji su otporniji na sapun i alkohol, ali intenzivno pranje sapuna i dalje ih može isprati s površine kože. Konkretno, to su bakterije koje mogu izazvati meningitis, upalu pluća, proliv, kožne infekcije i još mnogo toga.

Pranje sapunom može usporiti širenje virusa i ograničiti broj infekcija koje postoje u svijetu. Ali funkcionira samo ako svi operu ruke često i temeljno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *