Brzo i lako: Sa ovim trikom očistićete blender za samo 60 sekundi

Praktična žena

Blender je multifunkcionalni uređaj koga u kuhinji često koristite. Ostaci smutija, ali i dječije hrane koju u njemu pripremate ponekad se zalijepe za zidove blendera, a sitni komadići ostanu na gumici koja pridržava oštrice.

Foto: Pixabay

Ovakvi sitni ostaci hrane se vrlo brzo mogu pretvoriti u plijesni, a ponovnim korišćenjem blendera rizikujete zdravlje svih ukućana. Srećom, postoji par načina kako da vrhunski očistite blender bez muke.

Osnovno čišćenje, za one koji blender svakodnevno koriste:

Sipajte toplu vodu maksimalno do polovine posude. Za prvi put ne treba vam deterdžent, samo stavite poklopac na blender i pustite ga oko 15 sekundi da radi na najvećoj brzini. Na ovaj način ćete ukloniti sitne komadiće hrane oko oštrica blendera i sa strane posude. Prljavu vodu prospite.

Sad kad ste isprali blender od prvog čišćenja, sipajte ponovo toplu vodu, ali malo manje od polovine posude. Dodajte jednu kap deterdžent za pranje suđa, to je sasvim dovoljno, jer kad pokrenete blender stvoriće se pjena i mali pritisak u blenderu.

Ako na poklopcu blendera postoji dodatni čep koji se može skinuti, olabavate ga i prekrijte vlažnom krpom, jer bi u suprotnom sve moglo da “eksplodira” i na kraju ćete imati još veći nered nego na početku.

Pokrenite blender prvo na najmanjoj brzini i polako povećavajte brzinu prateći da li izlazi pena kroz olabavljeni poklopac. Pustite da radi 30 sekundi i zatim prospite prljavu vodu.

Ako još uvijek ima tvrdokornih mrlja, najbolje bi bilo da ih istrljate sunđerom za pranje suđa.

Dubinsko čišćenje blendera

Ovaj brz i jednostavan način čišćenja blendera je u redu za svakodnevnu upotrebu, ali imajte na umu da s vremena na vrijeme je potrebno malo bolje čišćenje, kako biste se zaštitili od potencijalnih bakterija i virusa.

Ako imate blender s odvojivom oštricom, moraćete da ga rastavite i temeljno da operete svaki dio. Ako svakodnevno koristite blender, to bi trebali da radite bar dva puta nedeljno.

U suprotnom, u pukotinama posude ili oko oštrice se mogu uhvatiti komadići hrane i prouzrokovati plijesan. Poslednja stvar koja vam treba je toksična plijesan koja uništava vaše zdravlje dok pijete vaš omiljeni napitak.

Neki ljudi imaju slabiji imunološki sistem od ostalih i osjetljiviji su na infekcije. Ako blender koristite za pripremu hrane za malu djecu, trudnice ili starije osobe, pobrinite se da je blender prije upotrebe potpuno čist.

Ako vam se čini da su zidovi posude blendera postale mutne,od kamenca ili ostataka gustih napitaka koje ste pravili, jednostavno sipajte čašu alkoholnog sirćeta i 1/4 čaše sode bikarbone i zatim dodajte još 2 čaše vruće vode.

Zatvorite poklopcem, uključite naveću brzinu i pustite ga da radi barem 5 minuta. Prospite prljavu vodu i četkom ili sunđerom za pranje suđa oribajte unutrašnjost posude.

I, na kraju, nemojte zaboraviti tu i tamo da prebrišete bazu blendera s vlažnom krpom kako biste uklonili kapljice ili posljedice prskanja!

Izvor: telegraf.rs

Podijeli