ČAJ OVE BILJKE JE ČISTO ZLATO: VJERUJE SE DA MOŽE POMOĆI U REGULACIJI NIVOA ŠEĆERA U KRVI, OJAČATI IMUNITET, A OBILUJE VITAMINIMA I MINERALIMA

Zdravlje

Obavezno popijte jednu šolju ovog napitka dnevno.

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i ljekovitim materijama. Ova biljka je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, pa se smatra prirodnim  multivitaminom koji pogoduje cijelom telu i jača imunitet.

List koprive može olakšati reumatske tegobe i znatno umanjuji bol pri kretanju.

Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline.

Također, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva djeluje protiv dijareje i može pomoći kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za ali i preventivno kod stavranja kamena u bubregu.

Pokazalo se i da čaj od koprive može da snizi nivo šećera u krvi, pa se često preporučuje dijabetičarima. Također, snabdjeva tijelo gvožđem, pa povoljo djeluje na osobe koje pate od anemije.

U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive

Za jelo služe prokuhani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mjesecima. Nežni vrhovi biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mjestu gde je stabljika još mekana. Korjen se bere u jesen i proljeće, a potom koristi svež ili suši.

Pripema čaja od koprive

Potrebo vam je:

2 kašičice listova koprive

250 ml vode

Priprema:

Svježi ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procijedite.

Primjena:

Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.