Česta upotreba antibiotika kod dece može dovesti do stvaranja bakterija u organizmu koje su na njih otporne

Zdravlje

Roditelji često pribegavaju antibioticima kad im se deca razbole, želeći da što pre reše problem i da im deca ozdrave. Međutim, mnogi ne znaju da je preterana upotreba antibiotika kod dece jako štetna, jer može dovesti do infekcija koje su rezistentne na antibiotike. Deca su 12 puta osetljivija nego odrasli kad je upotreba lekova u pitanju, pa ako im se često daju antibiotici to će doneti više štete nego koristi.

Prekomerna upotreba antibiotika remeti ravnotežu između dobrih i loših bakterija koje se nalaze u crevima i slabi imunitet i stvara superbakterije otporne na antibiotike. Odrasli zbog česte upotrebe antibiotika imaju 3 puta veću šansu da dobiju ove bakterije dok su deca mnogo ugroženija, i ona su u 12 puta većem riziku.

Mnogi i dalje nisu upoznati sa nedostacima i kontraidikacijama. Iznenađujući podaci govore da lekari opšte prakse imaju običaj da prepisuju antibiotike čak i onda kada antibiotici neće izlečiti virus, samo zato što se njihovi pacijenti od toga osećaju bolje. Iako antibiotici nisu od pomoći, pacijentu se stvara lažan osećaj da mu je bolje, dok sa druge strane on razvija infekcije koje su otporne na ove lekove.

Deca su veći prenosnici zaraza i virusa, pa samim tim oni takve viruse kod kojih antibiotici ne pomažu mogu širiti dalje, što može dovesti do epidemije.

Uzimanje antibiotika samo onda kada su zaista potrebni je jedini ispravan način da se spasimo od ove pojave i sačuvamo sebe i druge.

Podijeli