ČETIRI NAMIRNICE KOJE NIKADA NE BI TREBALO DA ZAGRIJEVATE U MIKROVALNOJ

Zdravlje

Jaja, prerađeno meso, lisnato povrće i rižu držite dalje od mikrotalasne rerne.

Ilustracija

Iako djeluje kao najbrža i najlakša opcija kada ste veoma gladni i u žurbi, podgrijevanje hrane u mikrovalnoj rerni nije uvijek najbolja ideja, posebno kada je riječ o određenim namirnicama.

Zagrijevanje kuhanih jaja stvara u njima veliku količinu pare, pa lako može doći do eksplozije kada ih izvadite iz mikrovalne rerne.

Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate, ali ako zaista morate, prvo ih oljuštite i isijecite na manje komade.

Mesni proizvodi sadrže puno konzervansa kako bi im rok trajanja bio što duži, a kada se podgriju, ovi konzervansi postaju još štetniji za tijelo – mogu stimulisati oksidaciju holesterola, prenosi Healthy.

Britanska agencija za hranu (FSA) kaže da kuhanje riže u mikrovalnoj rerni može čak dovesti do trovanja hranom, jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživjeti brzo kuhanje u mikrovalnoj. Jednom izvađene i ostavljene da se ohlade na sobnoj temperaturi, bakterije se množe.

Lisnato povrće poput špinata takođe treba držati podalje od mikrovalne, jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je samo po sebi bezopasno, zagrijavanjem se pretvara u štetne materije koje su kancerogene.