“Čim osjetite simptome, uradite dvije stvari” – Dr Grujičić otkriva kada će korona nestati i šta je njoj odmah pomoglo

Zdravlje

Smatra i da Srbija treba da prihvati ponudu Rusije i na svom terenu proizvodi vakcinu protiv kovida, prenosi “Balkanspress“.

Prof. dr Danica Grujičić, na osnovu sopstvenog iskustva tvrdi da je kod zaraze kornavirusom veoma važno da se na vrijeme otkrije.

 Čim osjetite simptome, odmah se javite ljekaru i odmah lezite u krevet – istakla je direktorka Instituta za onkologiju gostujući u emisiji RTS Ordinacija.

Prema njenim riječima, u narednom periodu treba izbjegavati okupljanja, a naročito tržne centre koji su, kako tvrdi, najveći izvor infekcije.

– Ja razumijem mlade ljude i normalno je da žele da se druže, ali sad velika okupljanja nisu dobra. Ja sam uvijek bila protiv tih kutija od tržnih centara. Važan je vazduh i prirodna ventilacija, a toga nema u tržnom centru – navela je dr Grujičić i dodala da ako hoćemo da se zaštitimo, ubuduće gradimo otvorene tržne centre ili bar one u kojima je omogućena prirodna ventilacija.

Profesorka Grujičić kaže da je dobro prošla pošto je samo dvije sedmice morala da miruje.

– Nisam gubila čulo mirisa, ni apetit. Čim sam pojela dvije šnite slanine – bilo mi je bolje – kaže poznata doktorka.e

Pacijentima koji su oboljeli od kovida savjetuje da budu disciplinovani, da slušaju preporuke ljekara, ali da osluškuju svoj organizam.

Važno je da se uzimaju vitamini C i D, kao i da se unosi mnogo tečnosti.

– Malo prirodni imunitet, malo vakcina i stat će epidemija. Neću da čujem da ne možemo da pobijedimo koronu – izričita je profesorka Danica Grujičić.

Prihvatiti proizvodnju ruske vakcine u Srbiji

Profesorka Grujičić savjetuje nadležnima da pozitivno odogovore na ponudu Rusije da se njihova vakcina proizvodi u Srbiji.

– Mnogo je važno da imamo svoju vakcinu. Torlak treba da ostane naš. Treba da kao suverena država imamo svoju vakcinu, pa i da je izvozimo. Sve vakcine koje dobijaju naša djeca treba da se proizvode u Torlaku – istakla je ona.

Kako, navodi, od početka pandemije najviše je iznenadilo njeno trajanje.

 Mislim da je ovo treća mutacija virusa. Nadala sam se da će nestati poslije drugog talasa u avgustu. Imamo sad više inficiranih i pacijenata s lakšom kliničkom slikom, ali isto tako oni koji imaju težu kliničku sliku, teže se i oporave – smatra profesorka Grujičić.