ČISTI TIJELO OD TOKSINA, PODIŽE IMUNITET, USPORAVA STARENJE: DA LI JE KARDAMOM NAJVAŽNIJI SAVEZNIK U ISHRANI?

Zdravlje

Kardamom je začin bogatog ukusa i arome koji se vijekovima koristi u orijentalnoj kuhinji i medicini.

Kardamom je kod nas postao popularan ne tako davno, ali već je uspio da osvoji milione srca nutricionista i pristalica zdravog načina života. Ovoga puta, govorimo o njegovim glavnim prednostima.

Kardamom svoju izraženu citrusnu aromu duguje visokom sadržaju esencijalnih ulja – limonena, terpineola, cineola i armidona. Ove supstance su poznate po svojim snažnim antivirusnim i antimikrobnim efektima. Pomažu u jačanju imunološkog sistema i savršeno štite tijelo od virusa i patogenih bakterija. Vjeruje se da kardamom također doprinosi prevenciji karcinoma, ali još uvijek nije pronađeno dovoljno naučnih dokaza za to.

Za razliku od ostalih (ne manje korisnih) začina, kardamom uopšte ne iritira sluznicu želuca. U orijentalnoj medicini začin se vijekovima koristi za liječenje i sprječavanje bolesti gastrointestinalnog trakta. Međutim, ako imate bilo kakvih problema sa gastrointestinalnim traktom, ne biste smjeli da ga konzumirate bez konsultacije sa ljekarom.

Kardamom je bogat izvor antioksidanata, vitamina A, C i E. Aktivna jedinjenja u začinima pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, sprječavaju upalne procese u tijelu, usporavaju starenje, sprječavaju pojavu bora i štite kožu od štetnih efekata ultraljubičastih zraka. Pored toga, začin stimuliše proizvodnju našeg glavnog mladalačkog proteina – kolagena, koji je odgovoran za elastičnost i prirodni sjaj kože.

Začin će biti od velike pomoći svima koji su odlučili da smršaju. Kardamom je izvrsno sredstvo za detoksikaciju, efikasno čisti tijelo od toksina. Pored toga, začin značajno smanjuje glad, što smanjuje vjerovatnoću prejedanja.

Kardamom se može dodati bilo čemu, od toplih jela do pekarskih proizvoda. Začinsko, pomalo oštro sjeme ne samo da će vam začiniti hranu, već i umnožiti zdravstvene beneficije. Zapamtite da kardamom sadrži vitamine A i E rastvorljive u masti, pa mora biti prisutna masna komponenta (biljna ulja, avokado ili masna riba).