Uncategorized

CVIJET OVE BILJKE UMIRUJE ŽELUDAC, LIJEČI PLUĆA I UBIJA SVE VIRUSE: TRAVARI GA KORISTE VEĆ VIJEKOVIMA

Lipa je drvo koje ima bogatu historiju. Prvi spis o lipi napisao je Herodot, grčki historičar prozvan “ocem historije”.

Pixabay

Lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze. Cvijet lipe travari koriste već vijekovima. 

Cvijet lipe sadrži željezo, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol, u cvijetu i listićima izrazito puno vitamina, a u sjemenu masnog ulja.

Tradicionalno se koristi kod prehlada, spriječava upalu pluća, grip i druga infektivna oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom. Čest je sastojak čajnih mješavina za ublažavanje kašlja i za preznojavanje. Osim toga, liječi i pijesak u bubregu.

Pixabay

Uklanja bore i pjege s kože lica, sprječava opadanje kose, opekotine i rane i dobro koristiti oblage ovog čaja.

Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cvijeta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili loše varenje, kao i gastrokardiološki sindrom (prekomjerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji dio srca), pišu Novosti.rs.

Topao čaj od lipe pomaže i imunom sistemu da se izbori protiv infekcija i virusa. U ovom periodu je poželjno redovno ga piti, a najbolje je pripremati ga na ovaj način:

Pomiješajte po 25 g šipka i cvjetova lipe i po 15 g pomorandžine kore i cvjetova zove, pa tri kašike mješavine preliti sa pola litra proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procijedite.

Pijte 2-3 šolje zagrijanog čaja dnevno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *