Uncategorized

DA LI JE KORONA VIRUS OPASNIJA ZA PUŠAČE OD NEPUŠAČA? Odgovor ima veze s jednom stvari

Pušenje smanjuje prirodnu odbranu respiratornog sistema zbog čega ga virus lakše napada.

Pranje ruku i nepriblizavanje drugim osoba na najmanje metar dobre su mere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv korona virusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocenjuju stručnjaci

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od korona virusa povezanog s bolešću Covid- 19, Michael Pfeifer, predsednik Nemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrepiti procenu.

– Na primer, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo verovatnim jer u pušača, uopšteno, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama – kaže Pfeifer.

Razlog tome je što pušenje smanjuje prirodnu odbranu respiratornog sistema zbog čega ga virus lakše napada.

– To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nije dokazano sa trenutnim koronavirusom – kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Nemačkoj.

Navodi da podaci iz Vuhana, kineskog grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača.
– Uvek je dobro prestati pušiti, s korona virusom ili bez njega, no u vreme epidemije korona virusa moguće je uticati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača – zaključuje Pfeifer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *