Da li ste nekada osetili UKUS METALA U USTIMA? Postoje 3 glavna razloga za to, a evo kada treba da se JAVITE LEKARU

Zdravlje

Ukus metala u ustima ne mora da bude alarm za paniku, ali ga ne treba ni zanemariti. Šta taj ukus može da znači?

Verovatno prva stvar koja vam pada na pamet kada je u ovaj simpotom u pitanju su metalne plombe, koje se danas sve ređe korste, ali i dalje su u upotrebi. Promena ukusa u ustima može biti posledica loše oralne higijene, ali plombe nisu razlog zbog kog neki od nas mogu povremeno ostetiti ukus metala u ustima.

Disgeuzija, kako je zvančna medcinski nazivza promenu čula ukusa, najčešće se manifestuje kao gorak ukus metala u ustima koji postoji čak i kada ne jedete, a tri su razloga na vrhu liste zbog kojih se taj neprijatan osećaj javlja.

Čulo ukusa povezano je sa čulom mirisa paalergije, koje uzrokuju curenje ili zapušen nos, mogu da izazovu promene uukusu. Takođe, do ovih promena može doći i zbog alergija na hranu. Obratite pažnju kada se ukus metala javlja u ustima. Ukoliko je to slučaj kada jedete određene namirnice, poput školjke ili orah, možda je reč o alergiji na hranu. Do metalnog ukusa u ustima u tim slučajevima dolazi jer imuni sistem pogrešno prepoznaje proteine u određenoj hrani kao štetne i proizvodi histamin i druge hemikalije da bi uništile ove proteine. Alergije na hranu najčešće su praćene mučninama, teškoćama pri disanju, vrtoglavicama, naticanjem, ali mogu imati i manje izražene simptome. U svakom, slučaju najbolje je da se javite lekaru.

Trudnoća

Druga mogućnost je trudnoća. Mnoge trudnice primetile su da im se, posebno u prvim mesecima trudnoće, čulo ukusa menja. Ovu promenu neki povezuju sa čulom mirisa, dok drugi tvrde da je posledica hormonalnih promena, tačnije nivoa estrogena. Kao što je slučaj sa jutarnjim mučninama, trebalo bi da nestane u drugom trimestru kada hormoni počnu da se smiruju.

Lekovi

Čest uzrok neprijatnog uskusa metala u ustima su i lekovi. Najčešće su u pitanju antibiotici, tačnije oni medikamenti koji sadrže penicilin, klaritromicin, pentamidin i entionamid. Najčešće je reč o priveremnom osećaju, međutim ukoliko potraje, trebalo bi da se javite lekaru.

Šta možete da uradite da elimišete ukus metala iz usta?

Svaki put kada perete zube, operite i jezik četkicom, a potom ispirajte usta sodom bikarbonom, s tim što rastvor sodebikarbone ne bi trebalo da gutate. Ovaj ukusa možete neutralisati kiselim ukusima, na primer sokom od limuna, limunadom ili hranom mariniranom u sirćetu.