Da li vam otkucava BIOLOŠKI SAT, postoje testovi koje mogu tačno da pokažu koliko je vremena još ostalo za trudnoću

Zanimljivosti

Danas je sve više prvorotki između 35. i 45. godine života. Savremena žena želi da završi školu, nađe posao, riješi stambeno pitanje i dobro upozna partnera prije nego što postane majka. Kako joj se ne bi desilo da zakasni za posljednju želju s liste, stručnjaci savjetuju da na vrijeme uradi testiranje svoje plodnosti i procenu broja jajnih ćelija. Ove analize pokazuju koliko je vremena ostalo do trenutka kada više neće moći da zatrudni.

7bc27fd34879921f662a793ffc78

– Postoji nekoliko načina za procjenjivanje plodnosti ili takozvane ovarijalne rezerve. Najvažnije je da se pacijentkinja na vrijeme javi ginekologu koji poznaje oblast reproduktivne endokrinologije i zna da procijeni koliko vremena ona ima do trenutka kada više neće moći da ostane trudna – objašnjava prof. dr Ana Mitrović Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva prenosi Žena.Blic.. To se utvrđuje na osnovu laboratorijskih analiza, u okviru kojih se provjerava hormonski profil pacijentkinje, i vaginalnog ultrazvuka.

– Obje metode se rade u toku menstrualnog ciklusa. Da bi žena ustanovila koliko je plodna, postoje testovi koji se rade iz krvi, i to u određenoj fazi ciklusa. Provjeravaju se hormoni 2. ili 3. dana ciklusa i na osnovu najvažnijih procjenjujemo ovarijalnu rezervu ili okvirni broj jajnih ćelija koje su ženi potrebne da ostane u drugom stanju.

Drugog ili trećeg dana menstruacije određuju se FSH ili folikostimulirajući hormon i estradiol, a radi se i Antimulerijan hormon i inhibin B.

– Ova testiranja se rade u laboratoriji, uključujući i hormone štitaste žlijezde, kojima provjeravamo i kako ona radi. Na osnovu njih možemo ustanoviti kakav je hormonski profil pacijentkinje.

Ako se usput pojave određena odstupanja, rade se dodatne analize. Plodnost žene se dalje utvrđuje na osnovu vaginalnog pregleda i ultrazvuka, koji se takođe radi u toku ciklusa.

– Ultrazvučnim pregledom procjenjuje se broj folikula na jajnicima, takozvani broj antralnih folikula. Oni se najprije vide kao male crne tačke od nekoliko milimetara, pa pod dejstvom hormona rastu, pucaju i daju ovulaciju. To je najvažniji parametar na osnovu kog može da se ustanovi ovarijalna rezerva – objašnjava dr Mitrović.

Nakon što se spoje broj antralnih folikula i rezultati laboratorijskih analiza i tome doda životna dob pacijentkinje, sa velikom sigurnošću možemo reći kolika je plodnost te žene. Trebalo bi, doduše, imati u vidu da i drugi faktori utiču na reproduktivnu moć, poput sveukupnog zdravlja žene, urednog nalaza anatomije materice, prohodnih jajovoda. Svaka žena mora da bude svjesna i da se broj i kvalitet jajnih ćelija smanjuje s godinama jer mehanizam kojim se može spriječiti biološko propadanje jajnih ćelija ne postoji.

– Redovan ciklus je dobar signal da je sve u redu. Međutim, ne znači da žena s redovnim menstruacijama ima uredan hormonski profil i dobru ovarijalnu rezervu. Kada se menstruacije skrate na 21, 22 ili 23 dana ili kad ih nema svaki drugi-treći mjesec, problem postoji.

Postoji rješenje i za žene bez partnera koje još uvijek ne razmišljaju o roditeljstvu, a kojima testovi pokazuju smanjen broj jajnih ćelija. One mogu da zamrznu svoj biološki materijal, pa kad jednog dana budu željele da rode, imaju šansu da ga odmrznu i ostvare reprodukciju.