Uncategorized

DEVET MOĆNIH NAMIRNICA KOJE ČISTE KRVNE SUDOVE: SPRIJEČIĆE STVARANJE PLAKA, SAČUVATI SRCE I MOZAK OD INFARKTA!

Cirkulacija krvi je veoma važna – mreža koju čine kapilari, krvi sudovi i arterije provodi kiseonik i hranjive materije kroz cio organizam, ukoliki nije dobra vaše tijelo je u opasnosti.

Ilustracija

I najmanji poremećaj može da izazove ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja pojedinca, pa čak i da dovede njegov život u pitanje.

Upravo zbog toga, krvni sudovi, ali i arterije i kapilari, moraju biti čisti i prohodni da bi se krv svuda ravnomjerno rasporedila. Sve vrijeme dok su oni dovoljno otvoreni, krv slobodno protiče.

Šta onda učiniti kada se blokada stvori i kako spriječiti njeno konstantno uvećanje?

Ovakvo stanje se ne otkriva lako, a kada se pojavi kao dijagnoza, mora se što prije krenuti sa liječenjem. Međutim, moguće je prirodnim putem zaustaviti taloženje plaka i spriječiti nastanak budućeg začepljenja krvnih sudova.

Kako se javlja “tihi ubica”?

Formiranje začepljenja krvnih sudova može trajati godinama, a da oboljela osoba to uopšte ne primijeti, pa ga zato prati epitet tihog ubice. Vremenom se stvara takozvani plak na unutrašnjim zidovima krvnih sudova i on ograničava protok krvi, a njega čini uglavnom loš holesterol. Pored holesterola, u plaku se nalaze i druge supstance poput kalcijuma, ali i dijelovi mrtvih ćelija. Kao rezultat, nutrijenti i kiseonik koje prenosi krv ne mogu da dođu do određenih tkiva i organa. Vaš imunitet osjeća da postoji problem i šalje leukocite da ga riješi ili makar ublaži. Dolazi do lančane reakcije koja stvara upalu. U najgorem slučaju, može se desiti da se stvori drugi sloj plaka preko nataloženog holesterola. Dolazi do izliva i stvaranja ugrušaka koji mogu da stopiraju protok krvi u vidu embolije ili tromboze i dovesti do srčanog i moždanog udara.

Šta su glavni uzroci

Tačan i siguran razlog stvaranja plaka unutar krvnih sudova nije utvrđen, ali stručnjaci smatraju da postoji nekoliko mogućih uzročnika. Jedan od njih je oštećenje unutrašnjih zidova krvnih sudova. Također smatra se da čiste i prohodne krvne sudove ne mogu imati osobe koje se nezdravo hrane i pate od gojaznosti. Neki poremećaji u organizmu kao što su previsok holesterol i visok krvni pritisak mogu izazvati začepljenje, ali i pušenje je jedan od vodećih faktora rizika. Također, osobe oboljele od dijabetesa tipa 1 i 2, artritisa, lupusa i nekih vrsta infekcija će vjerovatno imati problem i sa plakom unutar krvnih sudova. Starenje je još jedan važan faktor – dok starimo, krvni sudovi teže provode krv i gube elastičnost, pa ih to čini više podložnim začepljenju.

Kako se manifestuju simptomi začepljenih krvnih sudova

Kod začepljenih krvnih sudova, simptomi se javljaju samo kad stanje oboljelog postane ozbiljnije. Na taj način, tijelo šalje jednu vrsta alarma, da vam signalizira da u telu postoji problem koji zahteva hitno rešavanje.

U najčešće simptome spadaju:

BOL U GRUDIMA
SLABOST
OSJEĆAJ PRESKAKANJA SRCA
MUČNINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *