Dijabetes tipa 2 – kako ga sprečiti?

Zdravlje

Kada se govori o bolestima, uvek se polazi od teorije da su za njihovo lečenje neophodni lekovi i dugotrajne terapije. Ovo ne mora da bude slučaj, jer se lekovi za mnoge bolesti nalaze u našem okruženju, u prirodi, u hrani i lako su nam dostpni.

Dijabetes tipa 2 nastaje usled poremećaja metabolizma, pa ga logično treba lečiti hranom. Najnovija istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima pomažu u zaštiti od dijabetesa tipa 2.

Flavonoidi u najvećem broju nalaze se u namirnicama kao što su čajevi, crno grožđe, vino i čokolada. Ove ćetiri namirnice, redovnom upotrebom, smanjuju nivo šećera u organizmu. Od dijabetesa tipa 2 najčešće bouju osobe uzrasta od 18-76 godina.

Konzumiranjem pomenutih namirnica u organizam unosite veliku količinu proteina adiponektina, koji je najveći regulator nivoa šećera u krvi. Samim tim, ako je glukoza u krvi dovedena na optimalan nivo, smanjuje se rizik od kardiovaskularnih oboljenja, raka, gojaznosti kao i dijabetesa tipa 2.

Crna čokolada uvek je bila poznata po tome da utiče na smanjenje telesne težine, dok se vino koristi za ublažavanje simptoma depresije i nervoze.

Podijeli