DIJETA KOJA UNIŠTAVA ĆELIJE RAKA I OBNAVLJA IMUNI SISTEM: DOKTORI TRAŽE ISPITIVANJE, SMATRAJU DA JE OVO SPAS

Zdravlje

Zagovornici povremenog posta, tj. gladovanja, ukazuju na mnoge prednosti ovog vida ishrane, kao što su: gubitak težine, normalizacija insulina u kvi, smanjenje triglicerida i prestanak starenja…

Ilustracija

Konkretno, autofagija se zasniva na 16 sati gladovanja i 8 sati konzumiranja hrane, te potpunom “čišćenju tela” i “gladovanju” u trajanju od jednog do dva dana.

Međutim, mnogi nutricionisti nisu zagovornici ovog vida ishrane, jer ona nosi određene zdravstvene rizike koji ne mogu da se zanemare.

Posebno se skreće pažnja na nedostatak hranljivih sastoja, jer se tijelu uskraćuju važni nutrijenti.

Ljekari ukazuju na činjenicu da post uvijek završava obnavljanjem uobičajene ishrane, što na kraju dovodi do debljanja umjesto gubitka težine.

Studija sa Univerziteta Južne Karoline pomogla je u nevjerovatnom otkriću, koji započinje novi krug naučnih kontroverzi. Naime, tim naučnika je okupio grupu volontera i zamolio ih da gladuju od 2 do 4 dana tokom šest mjeseci.

Za to vrijeme, dogodile su se nevjerovatne stvari: znatno su smanjeni hormoni koji su odgovorni za povećan rizik od raka i rasta tumora u tijelu. Ali i imunitet ispitanika se znatno poboljšao.

Profesor i doktor Valter Longo, koji sprovodi studiju, takođe je bio iznenađen rezultatima:

  • Primjetili smo da se broj leukocita kod ljudi i kod životinja naglo smanjuje tokom posta. A kada počnu ponovo da jedu, proces se ponovo pokreće.

Rezultati istraživanja otvaraju nove mogućnosti za one koji pate od raka. Istraživanje pokazuje da gladovanje od dva dana dovodi do ponovnog pokretanja proizvodnje bijelih krvnih zrnaca.

Kratkotrajno gladovanje prisiljavatelo da troši depozit glukoze, masti i ketone, kao i uništava leukocite. Gubitak takvih belih krvnih zrnaca, obnavlja imunološki sistem.

Doktor Longo piše:

  • Za vrijeme dijete tijelo teži ka uštedi energije, a jedna od načina je recikliranje nepotrebnih imunih ćelija, posebno onih oštećenih.

To jest, privremeno gladovanje, praćeno prelaskom na zdravu i uravnoteženu ishranu može tijelo da natjera da obnovi imuni sistem.

Ipak, medicinski krugovi tvrde da ovakve rezultate moraju još dodatno ispitati.

Koautor studije, doktor medicine i docent kliničke medicine Noris sveobuhvatnog centra za rak, Tania Dorf kaže:

  • Iako hemioterapija spašava živote, ona čini značajnu kolateralnu štetu imunološkom sistemu. Rezultati ove studije pokazali su da post može ublažiti negativne posljedice hemioterapije. Potrebno je obnoviti više kliničkih ispitivanja, ali u svakom slučaju takva ishrana treba da bude strogo pod nadzorom ljekara – piše sajt Cluber.ru
Podijeli sa prijateljima