DOKTORICA UPOZORAVA LJUDE KOJI SU PRELEŽALI KORONU: JEDNA POSLJEDICA MOŽE DA BUDE JAKO OPASNA

ZdravljeDoktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći još jednom je pozvala pacijente koji su preležali covid, da povedu računa o svom zdravlju i da ne krenu odmah sa fizičkim aktivnostima.

Hitna pomoć imala je noćas 110 intervencija, ali ono što je, pored covida, dominiralo jesu koronarni akutni sindromi. U Hitnoj pomoći upozoravaju da se veoma brzo poslije preležanog covida javljaju infarkti.

Od kada se pandemija koronavirusa pojavila krajem 2019. godine, primijećeno je da oporavak kod određenog broja oboljelih traje dosta duže što se opisuje kao produženi covid. Oporavak je individualan, a sa vježbanjem treba pauzirati najmanje četiri do šest sedmica.

Doktorka Ivana Stefanović još jednom je pozvala pacijente koji su preležali covid, da povedu računa o svom zdravlju i da ne krenu odmah sa fizičkim aktivnostima.


Nakon covida tijelo traži mnogo više vremena da bi se oporavilo, kaže doktorka Stefanović i upozorava da se vrlo brzo poslije preležane bolesti javljaju infarkti.

-Sve više nalazimo korelacije, ali ne smijemo da tvrdimo, da vrlo brzo nakon preležanog covida ili čak za vrijeme covida imamo infarkte – rekla je doktorka.

Tako je, kaže, bilo i noćas, mjesec dana nakon preležanog covida, pacijent je imao infarkt.

  • Znamo da je covid bolest endotela, odnosne unutrašnje opne krvnog suda, da imamo češće plućne embolije i da je to ono što stvara problem – rekla je doktorka Stefanović.

Ističe da nije neočekivano da infarkt bude posljedica preležanog koronavirusa.

  • Obratite pažnju, ovo vrijeme ne pogoduje, hladno je, pritisak skače, hrana je slana i začinjena, sve to uz covid pogoduje da se razvije infrakt – upozorila je doktorka Stefanović.

Covid može da utiče na kardiovaskularni sistem na više načina, od povećavanja zgrušavanja krvi u organizmu do infarkta vitalnih organa kao što su pluća, srce i bubrezi.

Kada koronavirus prođe kroz naše tijelo, on poremeti regulaciju pritiska, pulsa i disanja, te prođe kroz sve naše mišiće, uključujući i srčani mišić, ali i sve naše nerve i kičmene živce.