EVO ŠTA STOPALA GOVORE O VAŠEM ZDRAVLJU

Zdravlje

Iako ih svakodnevno koristite, stopala su često zanemareni dio tijela, upozorila je australska podijatrica Kate McArthur.

  • Zanemarivanje stopala može imati ozbiljne posljedice na vaše cjelokupno zdravlje, od problema s držanjem do gljivičnih infekcija i kronične boli u kukovima, koljenima i leđima, rekla je McArthur.

Stopala se sastoje od 26 kostiju, 33 zgloba i više od stotinu ligamenata, mišića i tetiva.

  • Gotovo svaki problem sa stopalima uzrokuje pritisak pri nošenju pogrešnih cipela, a najveći neprijatelj su balerinke i štikle. Treba ih izbjegavati jer se stopala u njima napinju, dolazi do pucanja kože i naprezanja mišića, pojasnila je.

Kako izgleda savršeno stopalo?

Potpuno zdravo stopalo je ružičaste boje te nema zadebljanu, žuljevitu kožu, pojašnjava McArthur. Nokti bi trebali biti ružičasti s bijelim vrhom, bez krhotina i ljuskica, a žuti trag na koži ili noktima je znak da se nešto događa.

  • Ako vidite suhu ili požutjelu kožu, posebno na petama, to znači da cipele uzrokuju prevelik pritisak na stopalo. Ne razmišljamo često o svojim stopalima jer ih ne gledamo cijelo vrijeme. Nisu poput ruku koje vidite ispred sebe, ali su jednako važna, upozorila je podijatrica za Daily Mail.

Kakve cipele odabrati?

McArthur savjetuje cipele koje nude potporu svakom obliku stopala. One ne smiju biti uske ili labave, kao ni tijesne. U cipelama vam mora biti udobno.

Ilustracija

Koliko često treba mijenjati cipele?

Općenito, McArthur smatra da bi cipele u kojima trčite ili svakodnevno hodate trebali mijenjati svakih 700 do 800 kilometara, što je za prosječnu odraslu osobu nakon deset mjeseci.

Šta stopala govore o zdravlju?

Žuljevi, kurje oči i zadebljala koža otkrivaju gdje obuća vrši pritisak na stopalo.

Stopala mogu dati prvi znak upozorenja za ozbiljna stanja poput dijabetesa. Gubitak osjeta, trnci, neobjašnjive otekline i iznenadne promjene boje kože rani su simptom dijabetesa i treba ih što prije provjeriti.

Koje proizvode koristiti za njegu stopala?

Bilo koji balzam ili hidratantna krema koji sadrže ureu su najbolji kućni tretman za njegu stopala, kaže McArthur.

  • Urea je ključna za održavanje hidratacije peta i tabana, zaključuje