EVO ŠTO SE DOGAĐA TIJELU KAD SVAKI DAN DIŽETE TEGOVE

Zdravlje

Bez obzira na ciljeve, dizanje tegova vjerovatno se nalazi u nekom dijelu vašeg fitness plana.

Treniranje je vrlo važno, posebno za one koji žele skinuti masnoće i dovesti tijelo u formu. Trening snage ili dizanje tegova sagorijevaju masti, toniraju mišiće i troše kalorije. Postoje i dugoročne prednosti kao što su jačanje kosti, održavanje zdravlja srca i povećanje ukupne fleksibilnosti.

Za početnike i one koji se oporavljaju od povreda dizanje tegova je najsigurnija opcija jer je minimalna mogućnost prekomjerne upotrebe zglobova. Međutim, iako ima brojne prednosti, kao i bilo što drugo, dizanje tegova mora biti umjereno.

Tegovi se ne smiju dizati svaki dan jer tako vaši mišići nemaju period za odmor koji im je potreban. Mišići zapravo ne jačaju dok dižete željezne tegove, nego tokom odmora između treninga. Naime, tada se događa proces sinteze tokom kojeg stanice stvaraju proteine koji potiču rast snažnih mišića, piše Livestrong.

Kad mišićima ne pružite barem jedan dan odmora između treninga smanjuje se vrijeme koje stanice vašeg tijela imaju za oporavak i stvaranje novih proteina. Ako je određena skupina mišića posebno bolna, oporavlja se od teškog treninga.

Da biste izbjegli negativne simptome svakodnevnog dizanja tegova kao što su pretjeran umor, smanjen učinak, poremećaj raspoloženja i spavanja te ozljede osigurajte barem dan odmora između svakog treninga.