Uncategorized

FATALNE POSLEDICE: Evo ŠTA može da se DOGODI ČOVEKU posle samo nekoliko NEPROSPAVANIH NOĆI!

Čovek bez hrane može da preživi, ali ne i bez sna

Da li ste znali da ponedeljkom od infarkta umire čak 20 odsto više ljudi u odnosu na druge dane. Naučnici smatraju da je to posledica prekomernog unošenja alkohola za vreme vikenda, ali i stresa povezanog s novim radnim danom.

Izneli su i još neke zanimljivosti o tome koliko čovek može da preživi bez hrane i sna, kao i o “sindromu tuđe ruke”.

Loading..

Čovek bez hrane može da preživi, ali ne i bez sna. Samo na vodi, bez hrane, preživeće i do dva meseca, ali posle nekoliko besanih noći fatalne posledice su neminovne. Kod većine se radikalno menja psiha. Ujedno, rekord u nespavanju iznosi 264 sata.

Što se tiče takozvanog sindroma tuđe ruke, postoje osobe čija se jedna ruka ponaša kao da ima “sopstvenu pamet”. U literaturi je ova pojava poznata kao “Sindrom vanzemaljske ruke”.

Ustanovljeno je da je nekontrolisano ponašanje jedne ruke posledica oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, a može da se javi i posle operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga.

Loading..

Takva osoba nad “tuđom rukom” nema nikakvu kontrolu, niti svest o njenim postupcima, čak i onda kada obavlja kompleksne pokrete kao što je otkopčavanje košulje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *