GOJITE SE A NE ZNATE ZAŠTO, HORMONI VAM “DIVLJAJU”? Doktorka otkriva šta da jedete, neke od namirnica će vas iznenaditi!

ZdravljeMožda i vi imate problem sa ovakvim tipom sistema za varenje, a da to i ne znate!

IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES/INSPIRATIONGP
Ako često imate problem sa stomakom, a smatrate da jedete zdravo i dovoljno se krećete, problem možda nije u vašoj ishrani već tipu stomaka. Nutricionisti i doktori često će definisati vaš tip u skladu sa simptomima ili problemima koje imate.

Ova definicija odnosi se na tip sistema za varenje, faktore koji najviše utiču na njega, ne njegov izgled. Problematični tip možete imati čak i ako vam je stomak ravan, a vi i dalje osećate da nešto nije u redu.

“Tip stomaka kod pacijenta definišemo u skladu sa neravnotežom koju primetimo. Postoje imuni tip, digestivni, kao i hormonalni”, rekla je Lorin Laks, doktorka okupacione terapije i specijalistkinja za funkcionalnu ishranu.


Kada je hormonalni tip u pitanju, možda ćete se gojiti i mršaviti, biti umorni ili razdražljivi, imati probleme sa šećerom u krvi. I sve će se to dešavati dok zapravo vodite računa o tome šta jedete, i nećete znati zašto.

“Primarni simptomi su vezani za primarno stanje, bila to preterana aktivnost štitne žlezde, neredovni ciklus, endometrioza, PMS, pa čak i nesanica. Ali sekundarni simptomi biće vezani za sistem za varenje, i biće to gojenje, umor ili problemi sa šećerom u krvi”, rekla je ona.

Laksova savetuje ishranu u kojoj ima ugljenih hidrata i namirnica biljnog porekla, naročito za žene i one koji su neko vreme bili na rigoroznim dijetama.

Od suplemenata, tu su magnezijum, cink, B vitamini, vlakna, i vitamin D.

“Stresori utiču na ovaj tip sistema za varenje i zato je važno izbegavati ih. Jedan od najboljih saveta koji dajem pacijentima je – samo recite NE. Odbijte preterane obaveze, bile one u privatnom ili poslovnom životu. Pronađite zdrav režim kretanja ili vežbanja, i unosite čak i masnu hranu i ugljene hidrate”, rekla je ona.

(MONDO)