GUBLJENJE KILOGRAMA BEZ DIJETE: Donosimo vam 10 načina da ubrzate metabolizam i skinete višak kilograma

Ljepota i moda

Većina žena se podvrgava raznim dijetama u želji da izgubi kilograme. Često takve dijete usporavaju metabolizam i ne sadrže potrebne hranjive materije koje su potrebne za normalno funkcioniranje organizma.

Ne morate ići na dijetu da biste smršali, potrebno je samo jesti određene namirnice da se metabolizam ubra, a rezultat je nestanak viška kilograma.

U nastavku pogledajte na koji način se metabolizam ubrzava.

1.Ne jedete dovoljno
Ako želite da smanjite broj kilograma, treba i da povećate fizičku aktivnost kao i da ne unosite previše kalorija.

Međutim, ne smijete pretjerati. Kada jedete manje nego što vam je neophodno da bi vam tijelo funkcioniralo normalno (oko 1200 kalorija za žene), dolazi do usporavanja metabolizma. Jedite dovoljno da budete siti, užina između 3 obroka je obavezna (svaki oko 430 kalorija).

Na taj način će vaš metabolizam funkcionirati normalno. Ukoliko jedete redovno na 3 ili 4 sata, to će vas održati sitima i spriječiti vas da se prejedete.

2.Izbjegavate kofein
Kofein je glavni stimulator centralnog nervnog sistema, tako da dnevnim unosom kofeina možete da ubrzate metabolizam od 5 do 8 odsto, odnosno od 98 do 174 kalorija na dan. 

Prema jednoj japanskoj studiji, jedna šoljica čaja može da ubrza metabolizam i do 12 odsto. Naime, katehin, antioksidant koji se nalazi u čaj povoljno djeluje na ubrzanje metzabolizma.

3.Unosite “bijele” ugljene hidrate
Povećajte unos vlakana tako što ćete preći na brašno od zrna cijelih žitarica (kao i pastu) i unošenjem voća i povrća. Prema nekim istraživanjima vlakna mogu da ubrzaju metabolizam i do 30 odsto, a dokazano je da se žene koje  kroz ishranu unose dosta vlakana sporije goje.

4.Pijete vodu koja je na sobnoj temperaturi
Njemački istraživači dokazali su da ukoliko pijete 6 hladnih čaša vode dnevno sagorite 50 kalorija dnevno, što je oko 2 kilograma godišnje.

5.Konzumirate prskano voće i povrće
Najbolji učinak dijete se vidi kod onih ljudi koji jedu hranu organskog porijekla. Kada se toksini koji se nalaze u pesticidima nađu u organizmu, dolazi do usporavanja metabolizma. 

Također, ovi toksini mogu da podstaknu gojenje. Uvijek birajte organsko kada kupujete breskve, jabuke, paprike, celer, nektarine, jagode, trešnje, zelenu salatu, grozđe (iz uvoza) i kruške, jer neorgansko voće i povrće sadrži visok nivo pesticida.