HITNO! STRUKA UPOZORILA NA JOŠ JEDAN SIMPTOM KORONE: Obratite pažnju na jezik!

Zdravlje

Simptomi koji upozoravaju na infekciju koronavirusom i početak bolesti covid-19 s početne visoke temperature i anosmije proširili su se na celi niz jačih i slabijih simptoma.

Iako lekari još uvek ističu kako su suvi kašalj, nedostatak vazduha, visoka temperatura, opštaa malaksalost i anosmija (gubitak mirisa i okusa) najčešći pokazatelj bolesti, sve se češće javljaju i neki ne tako uobičajeni simptomi.

Tako je britanski naučnik, profesor genetske epidemiologije na King’s College u Londonu, Tim Spector, upozorio na simptom koji se sve češće javlja, a nije naveden na “službenoj listi” simptoma, prenosi Zimo.

Jedna od pet osoba s bolesti covid-19 i dalje ima manje poznate simptome koji nisu navedeni na službenoj listi – poput osipa. Primetili smo i sve veći broj “covid jezika” i čudnih čireva u ustima. Ako imate čudne simptome ili samo glavobolju i umor, ostanite kod kuće, napisao je Spector na svom profilu na Twitteru.

Iako se o simptomima covida-19 u usnoj šupljini baš i ne govori, naučnici su već u nekoliko navrata upozoravali na neobične poremećaje koje bolesnici koji su preboljeli covid-19 prijavljuju i nekoliko meseci nakon bolesti.

Tako je članak objavljen u Perio-Implant Advisory naveo pet najčešćih simptoma covida-19 na koje stomatolozi i ortodonti trebaju obratiti pažnju. To su pre svega gingivitis, odnosno upala zubnog mesa, za koji se sumnja da bi mogao da utiče na ozbiljnost same bolesti covid-19 kod nekih pacijenata. Potom je tu suhoća usta do koje dolazi zbog otežanog disanja, ali i zbog infekcije žlezda koronavirusom. Upozoravaju i na čireve u usnoj šupljini do kojih dolazi zbog poremećaja cirkulacije i oštećenja krvnih žila tokom bolesti covid-19.

Također, upozoravaju i na velik broj pacijenata koji dolazi s okrhnutim zubima zbog povećane manifestacije bruksizma, odnosno stiskanja čeljusti i zuba, a do kojeg dolazi zbog pojačanog stres uzrokovanog pandemijom. I na kraju, na već dobro poznati gubitak osjeta mirisa i okusa, za koji se utvrdilo da se pojavljuje u prosjeku kod polovice oboljelih.