IAKO JE SODA BIKARBONA VIŠENAMJENSKA NAMIRNICA, U OVIM SITUACIJAMA JE TREBA IZBJEGAVATI

Zdravlje

Vjerovatno znate za brojne fenomenalne namjene sode bikarbone koje prevazilaze njenu u potrebu u kulinarstvu.

Ilustracija

Ova namirnica vam, između ostalog, može pomoći u održavanju higijene u domaćinstvu i kod njege tijela i lica.

Međutim, u nekim situacijama je ipak treba izbjegavati.

Evo kada ova magija u kesici nije idealno rešenje:

  1. Soda bikarbona je izuzetno efikasan lijek protiv gorušice, ali ne treba pretjerivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite ljekaru.
  2. Iako jeodlična za čišćenje u domaćinstvu, nemojte je koristiti na posuđu od aluminijuma. Može doći do neželjog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.
  3. Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako djelotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera. Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mjesta za druge namirnice.
  4. Vjerovatno znate da vam soda bikarbona može poslužiti da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po upaljenoj tavi ili šerpi. Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvijek biti pri ruci.
  5. Soda bikarbona ima brojne korisne primjene kod njege tijela. Međutim, s obzirom na to da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u liječenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.
  6. Možda djeluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje s kiselinama koje se već nalaze u hrani. S druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamjena, piše Stvar ukusa.