IMATE OSJEĆAJ DA VAM RUKA TRNE DOK SPAVATE? Ovo je razlog, nije bezazleno kao što mislite

Zanimljivosti

Većina nas se barem jednom probudila usred noći  kada  nam je  ruka utrnula.

Ponekad osjetimo mrave ili bockanje, kao da nam sitne “igle” probijaju kožu. Medicinski izraz za ovo je parestezija, ali zašto se to događa i da li je to nešto zbog čega bismo trebali biti zabrinuti?

Pročitajte do kraja da biste saznali kada se utrnulost može smatrati ozbiljnim medicinskim simptomom.

Izjava o odricanju odgovornosti: Imajte na umu da je ovaj članak samo u informativne svrhe. Da biste dobili stručni savjet ili dijagnozu, obratite se svom liječniku.

Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar kaže da se parestezija može dogoditi u različitim dijelovima tijela. Javlja se bez upozorenja, a obično ga pokreće stalni pritisak na živce. Parestezija je uglavnom bezopasna kad je prolazna, ali može biti simptom osnovne bolesti kada se često doživljava.

Mogući uzroci parestezije:

-Položaj spavanja

40c61651608a75c06c750fd633

Spavanje na trbuhu s rukama ispod tijela, ležanje na leđima s rukama ispod glave ili drijemanje na boku i uvrtanje ruke loši su položaji spavanja koji mogu uzrokovati produženi pritisak na naše živce. Oni rezultiraju poremećajem u protoku krvi, a naš živčani sustav reagira trncem.

Uštipnuti živac

6986775e3ca1e62f6d6a33a463

Ulnarni živac prolazi od ramena do lakta i odgovoran je za pružanje osjećaja našim rukama. Bol u zglobu, slab stisak i utrnulost šake mogući su simptomi stezanja ili stiskanja ulnarnog živca. Bol obično nestaje sam od sebe, ali ako traje duže od 2 dana, vrijeme je da posjetite liječnika.

Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 – koji se prirodno nalazi u mesu, ribi, peradi i mliječnim proizvodima – održava naše živce i krvne stanice zdravim. Nedostatak vitamina B12 u tijelu može uzrokovati probleme sa živcima, koji se mogu manifestirati smanjenim osjećajem ili trncima.

Stres i anksioznost

Kada smo tjeskobni ili pod stresom, naše tijelo se bori, a hormoni stresa oslobađaju na ciljana mjesta, kako bi poboljšali našu sposobnost suočavanja s uočenom prijetnjom. Ova fiziološka reakcija uključuje preusmjeravanje krvotoka u druge dijelove tijela koji su vitalniji za naše preživljavanje. 

Stres također može uzrokovati napetost u našim mišićima, što može rezultirati trncima.

Osnovna medicinska stanja

Kronična parestezija može biti i simptom zdravstvenog stanja koje utječe na nervni sistem tijela. Ako utrnulost prati slabost mišića ili drugi simptomi, najbolje je da se odmah obratite svom liječniku ili ljekaru.

Kako izbjeći ili minimizirati paresteziju:

-Pokreni ruku.

a5dc7d5c578962d5f0cfdbaeaa

Osjećaj mirne ruke obično se vraća čim se pritisak ukloni, ali drhtanje ruke može pomoći u povećanju protoka krvi.

Također možete ispružiti ruke prema gore, ljuljati glavu bokom u stranu i pomicati ramena gore-dolje kako biste oslobodili napetost na vratu i olabavili živce.

Poboljšajte položaj spavanja.

81c57b5232bd4bbc3c23f6e8c0

Postavite ruke i šake pravilno i izbjegavajte da ih sklopite ispod tijela. Pokušajte držati zglobove ravno kako biste osigurali nesmetan protok krvi. Spavajte s rukama uz bok, radije nego podignutim iznad glave, kako biste spriječili prekidanje cirkulacije krvi prema rukama.

Izbjegavajte položaj fetusa, jer savijene ruke i laktovi mogu vršiti pritisak na živce.

Za vrijeme spavanja koristite narukvicu ili ručnik.

9ecd37588fb36c5fcbfa5ada9d

Udlage ili aparatići pomažu u održavanju zglobova ravno, tako da nećete morati brinuti hoćete li ih saviti dok spavate. Možete i omotati ručnik oko lakta i učvrstiti ga zavojem kako biste spriječili da se preklopi.