IMATE PROBLEMA SA NESANICOM: OVE NAMIRNICE ĆE VAM POMOĆI DA UPLOVITE U SNOVE

Zdravlje

Nesanica je poremećaj u vidu nedovoljnog spavanja bilo da je riječ o trajanju ili kvaliteti sna.

Čovjek vrlo teško podnosi neispravnost ili potpuno odsustvo sna. Potpuna nesanica prati poremećaje budne svijesti i procese depresivnog karaktera. Kratkotrajna nesanica može biti popratna pojava zabrinutosti i stresa i nestaje kada nestane uzroka.

Nesanica može biti izazvana fiziološkim i psihičkim faktorima. Uzrok mogu biti hronična oboljenja kao i uzimanje nekih lijekova.

Može se javiti kao posljedica psihičkih opterećenja, staračkih psihoza, stresa, povišenog krvnog pritiska, neodgovarajućih uslova za spavanje i drugih razloga.

Protiv nesanice koriste se biljke koje djeluju protiv grčeva i koje smiruju i uspavljuju: kamilica, kantarion, cvijet lipe, hmelj.

Ishrana ima značajnu ulogu u preventivi i liječenju nesanice. Treba jesti uglavnom namirnice biljnog porijekla (voće, povrće, koštunjavi plodovi, sjemenke) i ribu.  Vitamine i minerale, pogotovo kalcijum i magnezijum unositi u organizam tako što će se u ishranu uključiti kelj, kupus i korjenasto povrće. Integralne žitarice i grah koji se teže vare ne jesti u poslijepodnevnim satima. Izbjegavati kahvu, čaj, alkohol i duhan.