Uncategorized

INFARKT IMA SVOJ DAN: OTKRIVENO KADA JE NAJFATALNIJI

Da li ste znali da ponedjeljkom od infarkta umire čak 20 posto više ljudi u odnosu na druge dane.

Ilustracija

Naučnici smatraju da je to posljedica prekomjernog unošenja alkohola za vrijeme vikenda, ali i stresa povezanog s novim radnim danom.

Iznijeli su i još neke zanimljivosti o tome koliko čovjek može da preživi bez hrane i sna, kao i o “sindromu tuđe ruke”.

Loading..

Čovjek bez hrane može da preživi, ali ne i bez sna. Samo na vodi, bez hrane, preživjeće i do dva mjeseca, ali poslije nekoliko besanih noći fatalne posljedice su neminovne. Kod većine se radikalno mijenja psiha. Ujedno, rekord u nespavanju iznosi 264 sata.

Što se tiče takozvanog sindroma tuđe ruke, postoje osobe čija se jedna ruka ponaša kao da ima “sopstvenu pamet”. U literaturi je ova pojava poznata kao Alien hand syndrome.

Ustanovljeno je da je nekontrolisano ponašanje jedne ruke posljedica oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, a može da se javi i poslije operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga.

Loading..

Takva osoba nad “tuđom rukom” nema nikakvu kontrolu, niti svijest o njenim postupcima, čak i onda kada obavlja kompleksne pokrete kao što je otkopčavanje košulje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *