ISTRAŽIVANJE POKAZALO: EVO KOJA APLIKACIJA DIJELI NAJVIŠE VAŠIH LIČNIH PODATAKA

Zanimljivosti

U istraživanju kompanije pKlaud, koja se bavi skladištenjem podataka “u oblaku”, Instagram je najinvazivnija aplikacija koju korisnici svakodnevno koriste.

Ta Facebookova aplikacija, prema istraživanju, dijeli zapanjujućih 79 posto ličnih podataka korisnika sa drugim kompanijama, uključujući informacije o kupovinama, lične podatake i istoriju pregledanja.

Takođe koristi 86 posto podataka kako bi korisnicima prikazivao relevantne oglase u ime drugih i prodao više proizvoda sa Instagrama ili iz Facebook grupa.

Po invazivnosti, prema tom izvještaju, Facebook je na drugom mjestu, dok aplikacije Signal, Clubhouse i Netflix ne dijele te podatke sa trećim licima ili ih uopšte ne koriste za marketing.

Kompanija pCloud je objedinila podatke na osnovu nove politike privatnosti u Elp Ep Storu, a njihova najnovija istraživanja sugerišu da Instagram i Facebook najveći dio korisničkih podataka dijele sa nezavisnim kompanijama i masovno ih koriste za svoje marketinške aktivnosti.

  • Nije ni čudo što na vašem feedu ima toliko promovisanog sadržaja. Sa više od milijardu aktivnih korisnika mjesečno, zabrinjavajuće je da je Instagram središte za dijeljenje tako velike količine podataka korisnika koji sa tim nisu upoznati – piše u objavi na blogu kompanije, piše b92.