Izbacili ste beli hleb? Evo šta se sada dešava u vašem organizmu

Zdravlje

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. Međutim, postoje različite vrsta hleba, pa su jedni štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale.

Foto: Pixabay

Saznajte šta će se dogoditi sa vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb. 

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom 

Foto: Shutterstock

Hleb je je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz ishrane će se odmah primetiti na telu i to u obliku gubitka kilograma. Međutim, nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu. 

Nećete više stalno biti gladni 

Foto: Shutterstock

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

To ne znači da morate iz ishrane da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi. 

Energija će porasti, a probava se poboljšati 

Foto: Shutterstock

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probavu. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava postane normalna.

Podijeli sa prijateljima