Izlečite akne

Zdravlje

Akne su veoma ružna i neprijatna pojava na koži. Nekada su se akne javljale samo u pubertetu, ali je sve više ljudi koji se sa aknama bore i dugo godina nakon puberteta. Uzroci za pojavu akni i bubuljica su različiti, ali je najčešći uzročnik hormonski disbalans.

Akne se mogu pojaviti svuda – na licu, grudima, leđima, ramenima…
Mogu da izgledaju kao gnojne bubuljice ili crvene tačke, ali mogu se pojaviti i u najgorem obliku kao čvrste bolne ciste.

Za pojavu akni često su krivi hormoni, pa se ova neprijatna pojava najčešće javlja u pubertetu, sa pojavom menstruacije, u trudnoći ali i u menopauzi. Nekada se akne javljaju i kao neželjena reakcija na neki kozmetički proizvod ili na uticaje spoljašnjih faktora kao što su zagađenje, duvanski dim ili prljavština.

Sve ovo dovodi do pojačanog lučenja sebuma, zbog čega dolazi do zatvaranja pora i pojave bakterijskih infekcija.

Lečenje akni

Nikada nemojte sami na svoju ruku da lečite akne i nikako nemojte sami da cedite bubuljice. Kod pojave velikog broja akni, kao i kod zapaljenskih stanja potrebno je da se što pre posavetujete sa dermatologom.

Dermatolog će vam nakon pregleda prepisati losione, gelove ili kreme za rešavanje problema akni. Svi ovi preparati pomažu kod uklanjanja mrtvih ćelija, tako da dolazi do čišćenja zapušenih pora. Imajte na umu da svako ceđenje bubuljica ostavlja trajne ožiljke na koži koji mnogima predstavljaju veliki estetski problem, pogotovo ako ste žena.

Za vreme lečenja akni, povedite računa i o ishrani. Izbegavajte masnu hranu, slatkiše, gazirana pića, suhomesnate proizvode i brzu hranu. Jelovnik bazirajte na žitaricama, mlečnim proizvodima kao i na unosu vode u toku dana (oko 2l).

Podijeli